REGNE UNIT

L’exalcalde de Londres compara la UE amb Hitler

A cinc setmanes del referèndum sobre el Brexit, l’exalcalde de Londres Boris Johnson va desencadenar la polèmica al Regne Unit després de comparar la Unió Europea i les institucions comunitàries amb l’expansionisme nazi d’Adolf Hitler. El polític conservador, que s’ha erigit en líder de facto de la campanya per abandonar la UE de cara al referèndum del 23 de juny, va argumentar en una entrevista amb el diari The Telegraph que els últims 2.000 anys de la història europea es caracteritzen pels intents de recuperar l’“època daurada” de l’Imperi Romà amb un govern únic. “Napoleó, Hitler i d’altres ho han intentat, i acaba de manera tràgica. La Unió Europea és un intent de fer això amb diferents mètodes”, ha afirmat Johnson, que és vist al Regne Unit com un dels aspirants a succeir el primer ministre, David Cameron, al capdavant dels tories.

“El que falta, fonamentalment, és l’etern problema: que no hi ha una lleialtat subjacent a la idea d’Europa. No hi ha una sola autoritat que la gent respecti o entengui. Això és el que està causant aquest enorme buit democràtic”, afegia. Iain Duncan Smith, exministre de Treball i Pensions, va donar suport a Johnson assegurant que l’entrevista era “força bona”. L’ultradretà Nigel Farage expressava també la seva admiració per Johnson en una entrevista publicada el mateix dia.

La laborista Yvette Cooper, de la campanya per a la continuïtat dins la UE, acusava el polític tory de “jugar brut” amb aquestes declaracions. “Com més atia el foc amb aquestes afirmacions histèriques, més exposa la seva vergonyosa falta de criteri, la seva voluntat d’aplicar la política més sectària i cínica, i la vacuïtat dels seus arguments”, ha dit Cooper. Una enquesta del diari The Independent apuntava ahir que el 45% de britànics confien més en els arguments de Johnson sobre Europa que en els del primer ministre, David Cameron (preferit pel 21%), que defensa seguir a la UE.