REVOLTA A KÍEV
Internacional 26/01/2014

L'oposició d'Ucraïna rebutja entrar al govern de Ianukóvitx

El president els ofereix els càrrecs de primer ministre i vice primer ministre

Ana Làzaro
3 min

KíevLa revolta estava entrant en un cicle massa perillós. Enfrontaments, morts, edificis ocupats i noves ciutats sumant-se a la protesta. El president, Víktor Ianukóvitx, va canviar d'estratègia i va fer una proposta. La formació d'un nou govern amb Arseni Iatseniuk, el líder opositor més europeista, com a primer ministre. A Vitali Klitxkó, el boxejador, li va proposar el càrrec de vice primer ministre responsable dels afers humanitaris. L'objectiu del nou govern seria la reforma constitucional i crear una república parlamentària que limitaria els poders del president. L'oferta incloïa altres concessions, com ara una amnistia per a tots els manifestants detinguts, a condició que els activistes es retirin de les seves posicions al carrer Gruixevski i dels edificis ocupats a Kíev i les altres ciutats que s'han sumat a la revolta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però l'oposició no va cedir al cant de sirena. Vitali Klitxkó va rebutjar les propostes del president i va explicar que encara que Ianukóvitx havia acceptat moltes de les seves demandes, altres continuaven pendents. Principalment, la retirada de les lleis que retallen els drets dels manifestants i la llibertat d'expressió. Ianukóvitx tampoc accedia a convocar eleccions anticipades aquest any. "Exigim eleccions presidencials. Ens mantindrem a les nostres posicions, a Maidan i a les altres regions", va proclamar Klitxkó.

Les seves paraules van ser rebudes amb entusiasme pels manifestants aplegats a la plaça de la Independència: "Jo vaig prometre que no marxaria d'aquí fins que no marxés Ianukóvitx, i que jo sàpiga no té cap intenció de marxar", explicava un home vingut des de la ciutat d'Ivano Frankivsk. Altres de més extremistes proclamaven: "No pactarem amb una banda de lladres!" Alguns, més prudents, deixaven una porta oberta a l'esperança i consideraven que era un pas en la bona direcció. El mateix Klitxkó va dir que estava disposat a continuar amb les negociacions. La gent, malgrat tot, estava contenta. Consideren que la proposta de Ianukóvitx és una prova de la seva feblesa i de la seva desesperació davant de la dimensió que estan prenent les protestes.

Un dia d'alt voltatge

La tensió havia pujat molt durant el dia. Dos policies van ser detinguts pels manifestants i portats a l'Ajuntament, un dels edificis ocupats, ara sota el control dels militants del partit Svoboda (Llibertat). El ministre de l'Interior, Vitali Zakhartxenko, va emetre un comunicat molt dur en què acusava els "insurgents" d'acumular armes de foc i en què amenaçava amb una intervenció policial. Finalment, i gràcies a la mediació internacional, els agents van ser alliberats. Segons el govern, havien estat torturats.

La jornada també va estar marcada per un nou intent d'ocupar un establiment públic al centre de Kíev: el ministeri de l'Energia. Activistes del grup Spilna Sprava (Causa Comuna) van entrar a l'edifici i només després d'una llarga negociació van acceptar anar-se'n perquè es tractava d'una instal·lació vital per a la seguretat del país. Però l'ocupació d'edificis públics va continuar en altres zones del país. Fins a nou ciutats van veure com la seu de la governació queia en mans dels manifestants. A Vinnitsia, un grup de policies de la unitat especial coneguda com els Berkut va deixar el seu lloc per unir-se a la protesta.

Però el més difícil serà ara mantenir la calma al carrer. Molts dels manifestants s'han radicalitzat i no semblen disposats a deixar les coses a mitges. De fet, ahir durant tot el dia els enfrontaments van continuar, i encara que amb una intensitat inferior a la de dies precedents, els intercanvis esporàdics de còctels Molotov i de bales de goma van seguir.

stats