Malàisia dona una oportunitat a l'oposició per primer cop des de la independència

Amb 92 anys Mahathir Mohamad torna com a primer ministre convertit en el líder més vell del món

RICHARD C. PADDOCK / 'THE NEW YORK TIMES'

Mahathir Mohamad és el nou primer ministre de Malàisia i als 92 anys es converteix amb el mandatari més vell al poder. Mahathir ha tornat aquest dijous a jurar el càrrec 15 anys després que acabés el seu mandat de dues dècades, i desactiva la crisi constitucional que s'havia obert hores abans quan el rei del país, el sultà Muhammad V, havia anunciat que retardaria la cerimònia de jurament. El seu nomenament també significa l'expulsió de la coalició que ha governat Malàisia des de la independència dels britànics, el 1957.

Mahathir havia sigut un actiu en aquest bloc oficialista fins que va marxar per ajudar a construir i dirigir una àmplia coalició per intentar la disputa a les urnes a Najib Razak, al poder des del 2009, i que ha sigut víctima de la indignació estesa entre la població malàisia, tipa dels nombrosos casos de corrupció que han esquitxat l'antiga administració. El nou primer ministre ha promès una política de neteja institucional per acabar amb les corrupteles, així com constituir un govern inclusiu més enllà de la majoria musulmana que representava Najib.

En el seu discurs, Mahathir ha declarat que és hora que Malàisia torni a honrar "l'imperi de la llei" i ha instat el monarca a posar en marxa el rellotge per a la investidura. La Constitució de Malàisia dona al rei el paper principal en el jurament dels nous ministres, però en aquesta ocasió, malgrat que els resultats oficials de les eleccions ja estaven confirmats per les autoritats electorals, el rei s'havia mostrat apàtic. "Qualsevol retard significa que no tenim cap govern, i això vol dir no tenir lleis ni Constitució", ha afirmat Mahathir. Per la seva banda, Najib durant la crisi havia assegurat que acceptaria "el veredicte de la gent", alhora que posava en dubte la veracitat dels resultats i donava al rei l'última paraula.

Sense tenir cap evidència que seria nomenat, Mahathir s'ha dirigit al palau reial vestit formalment i, amb un equip d'advocats i després de diverses hores de debats, l'oficina del sultà ha anunciat el nomenament.

Els comicis han sigut un rebuig a la coalició Organització Nacional Malàisia de Najib, que després de sis dècades en el poder ha quedat vinculada a la corrupció i l'ús arbitrari de l'autoritat per mantenir el poder.

Malàisia té tres grups ètnics principals, indis, xinesos i malais, que són en gran part musulmans i constitueixen la majoria dels 31 milions d'habitants. Des que el país va obtenir la independència del Regne Unit, el país ha sigut governat per la coalició, una estranya suma de sigles que havia promogut avantatges especials per als malais, incloent-hi la creació de centres d'estudis per a aquest col·lectiu. El pare i l'oncle de Najib van ser els primers líders del partit i tots dos van ser també primers ministres.