Masaya, al cor de les protestes contra Daniel Ortega

Recorregut per les barricades de la ciutat que més ha patit la repressió del règim de Nicaragua

Dos encaputxats simpatitzants del president Ortega descansen després de l'ofensiva contra la població en vigílies de l'aniversari del triomf de la Revolució / OSWALDO RIVAS / REUTERS
BRENT MCDONALD / NEIL COLLIER / BEN LAFFIN / 'THE NEW YORK TIMES'

Durant setmanes, la ciutat de Masaya, 30 quilòmetres al sud de Managua, ha sigut al cor del moviment d'oposició que busca treure del poder el president Daniel Ortega i la seva dona i vicepresidenta Rosario Murillo. En aquest vídeo, els reporters del 'New York Times' creuen les barricades improvisades pels veïns per reunir-se amb els residents que lideren la resistència.

En els últims tres mesos, desenes de milers de nicaragüencs han protestat contra el govern d'Ortega, un vell revolucionari convertit en un dictador des que va recuperar el poder fa una dècada i va implantar un règim d'abusos i impunitat. El malestar ciutadà ha provocat les manifestacions més multitudinàries que es recorden des de la derrota de la dictadura dels Samoza ara fa 39 anys. Des que les revoltes ciutadanes es van iniciar el passat 18 d'abril, els enfrontaments mortals amb la policia i forces paramilitars han causat la mort de més de 300 persones, entre les quals diversos agents i molts joves, alguns dels quals menors d'edat.

Tres mesos després, cap dels bàndols han mostrat senyals de cedir. El govern acusa els manifestants i l' Església catòlica que els dona suport d'intentar muntar un cop d'estat. Els que surten als carrers per resistir i denunciar la campanya repressiva diuen que Ortega està erosionant la democràcia del país, ja que està abusant del seu poder per eliminar els límits al període presidencial i influir en eleccions locals. Ortega ha rebutjat les acusacions i renuncia a convocar eleccions anticipades.

Masaya s'havia convertit en un dels pocs llocs a tot Nicaragua on la policia batallava per assumir el control. Tot i així, això va canviar la setmana passada, quan la mà dura d' Ortega finalment va aconseguir imposar-se.

Daniel Ortega s'emmiralla amb Somoza