Mattarella proposa un “govern neutral” fins al desembre

El cap d’estat intenta resoldre el bloqueig en què es troba la política italiana per la falta d’acord per assolir una majoria de govern després de les eleccions del 4 de març

El cap d’estat italià, Sergio Mattarella, va proposar ahir als partits nomenar un “govern neutral” que dirigiria el país com a màxim fins al desembre d’aquest 2018 abans de tornar a convocar eleccions. Una proposta que encara no és clar que tiri endavant i que intenta resoldre el bloqueig en què es troba la política italiana per la falta d’acord per assolir una majoria de govern després de les eleccions del 4 de març. Si els partits no accepten el govern neutral que Mattarella proposarà en els pròxims dies, l’alternativa, segons ell mateix, seria convocar eleccions a l’estiu.

Mattarella va comparèixer ahir després de la tercera ronda de consultes amb els partits i coalicions que van concórrer a les eleccions del mes de març, en què cap formació va obtenir majoria suficient per governar. El president va apostar per la formació d’un executiu “neutral, de servei”, va dir, que estaria en funcions fins que els partits aconseguissin una majoria parlamentària. Aquest gabinet tindria vigència “fins a finals d’any” per donar temps a forjar un pacte entre les formacions polítiques, però en cas que al desembre no hi hagués acord convocaria eleccions sense que el seu hipotètic president i ministres poguessin concórrer, per afavorir així la neutralitat dels seus membres. La segona opció, que Mattarella va desaconsellar, seria convocar eleccions al juliol o a la tardor. Mattarella va destacar els “riscos” que això comportaria, des de la impossibilitat d’aprovar uns pressupostos per al 2019 fins a la “dificultat” d’obtenir una alta participació a l’estiu, a més de la possibilitat que els resultats tornin a generar un bloqueig.

M5E i Lliga volen eleccions ja

Però la primera opció de Mattarella sembla destinada a naufragar, ja que el líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi di Maio, ja va avançar després d’escoltar-lo que no donarà suport a un govern neutral, “sinònim de tecnòcrata”. “Votem al juliol!”, va dir a Twitter.

El cap de la ultradretana Lliga Nord, Matteo Salvini, també va rebutjar la idea de seguida. “¿Mattarella vol un govern neutral? Sisplau, cal un govern valent, decidit i lliure que defensi a Europa el principi de primer els italians. Per a mi, o es canvia o es vota”, va dir Salvini també a Twitter.

Més continguts de