Milers de jueus amb la quipà es manifesten a Alemanya contra l'antisemitisme

La marxa protesta per atacs recents i pel polèmic premi musical a un duet raper antisemita

Milers d'alemanys amb el casquet jueu, la quipà, s'han manifestat aquest dimecres a la tarda en suport d'aquesta comunitat religiosa enmig de la preocupació pel creixent antisemitisme al país.

Els grups jueus expressen així la indignació per l'atac de la setmana passada contra un àrab israelià que portava la quipà a Berlín. En un vídeo publicat a internet es veia com tres persones l'assetjaven verbalment i l'amenaçaven amb un cinturó .

S'hi sumen els informes sobre l'assetjament a nens jueus a les escoles i que va obligar el cap del Consell Central dels Jueus, Josef Schuster, a aconsellar als jueus no utilitzar la quipà a les grans ciutats.

A Berlín, més de 2.000 persones van participar en l'anomenada "marxa quipà", segons la policia. Però hi va haver manifestacions semblants a Colònia i altres ciutats alemanyes.

Les mobilitzacions també es van produir arran de la decisió de la indústria musical alemanya de suprimir, aquest dimecres, els prestigiosos premis Echo anuals després de la polèmica generada per l'entrega d'aquest any. E l premi de música Echo es va concedir a un duet de rapers acusats de recitar lletres antisemites. Diversos guanyadors anteriors van tornar els seus premis com a gest de protesta.

L'associació de música BVMI ha admès que el premi Echo ha quedat tan perjudicat per la polèmica, que calia replantejar-los. "En cap cas volem que aquest premi de música sigui una plataforma per a l'antisemitisme, el menyspreu de les dones, l'homofòbia i la violència", va dir en un comunicat.

Els polèmics guanyadors eren Kollegah i Farid Bang, amb cançons que diuen coses com: "Estic fent un altre Holocaust, venint amb un Molotov". I canten que els seus cossos estan "més definits que els presoners d'Auschwitz".