Nigèria allibera 160 noies més segrestades per Boko Haram

L'exèrcit intenta una ofensiva militar contra els bastions del nord-est de la secta islamista

L'exèrcit nigerià ha alliberat almenys 160 noies i dones segrestades per Boko Haram mentre prossegueix el seu avanç a la reserva natural de Sambisa, l'últim gran bastió del grup islamista, segons ha informat avui un portaveu de les Forces Armades.

El coronel Sanitat Usman ha revelat davant la premsa que les tropes nigerianes han alliberat 100 noies i 60 dones, un anunci que es produeix tan sols dos dies després que l'exèrcit assegurés haver rescatat un grup de 293 dones a la mateixa zona. Així, en total, l'exèrcit nigerià ha rescatat 453 noies i dones que estaven retingudes en diversos campaments de la secta islamista, que al març es va sotmetre a l'Estat Islàmic, amagats en les profunditats del bosc de Sambisa, una reserva natural de 60.000 quilòmetres situada al nord-est del país.

Durant l'operació de rescat, vuit ostatges han estat ferides i un soldat ha mort, tot i que encara és aviat per saber amb exactitud més detalls de l'operació contra els milicians de Boko Haram, que segueix en marxa.

Entre les 293 noies i dones rescatades el passat dimarts no hi ha cap originària de Chibok que van ser segrestades fa més d'un any, segons es van afanyar a precisar aquest mateix dia les Forces Armades. Per ara no hi ha hagut cap comunicació oficial respecte a la procedència de les 160 dones que han estat rescatades avui.

L'organització Amnistia Internacional va denunciar en un recent informe que en els últims anys Boko Haram ha segrestat al voltant de 2.000 noies i dones, moltes de les quals acaben com esclaves sexuals o són obligades a cuinar i rentar per als milicians.

Des del passat mes de febrer una força regional liderada pel Txad i Nigèria ha alliberat al voltant de 60 localitats que estaven en mans de Boko Haram i ha obligat els seus milicians a retirar-se al bosc de Sambisa, que fins ara havia estat impenetrable per a les tropes nigerianes.

Fa uns dies l'exèrcit nigerià va llançar una ofensiva per intentar acabar amb l'últim gran bastió del grup, tot i que el terreny és complicat i hi ha moltes zones que han estat minades per frenar l'avanç dels soldats.

Malgrat tot, lexèrcit ha anunciat diversos èxits durant aquesta ofensiva, entre ells l'alliberament d'aquestes 453 noies i dones o la destrucció d'almenys tres campaments situats a l'interior del parc natural