Nova York demanda la productora de Weinstein per no evitar els abusos sexuals

La fiscalia adverteix que les víctimes han de ser compensades després de la venda de l'empresa

El fiscal general de l'estat de Nova York, Eric Schneiderman, ha interposat una demanda federal de drets civils contra el productor de Hollywood Harvey Weinstein, el seu germà Robert i l'empresa que tots dos dirigien, The Weinstein Company, després d'una investigació per conducta sexual inadequada.

Fruit de quatre mesos d'indagacions, la denúncia inclou noves acusacions contra Weinstein, màxim responsable del seu estudi de producció, respecte al "maltractament despietat i explotador" que exercia sobre els seus empleats, així com testimonis d'aquests com a víctimes d'assetjament sexual, intimidació i altres conductes.

L'antigament poderós productor va ser acusat d'assetjament i assalt sexual per primera vegada en dos reportatges a principis del mes d'octubre, i desenes de dones es van sumar amb nous testimonis contra ell. Poc després, Schneiderman va començar a investigar The Weinstein Company.

La investigació, afirma la fiscalia en un comunicat, "revela nous i atroços exemples de conducta sexual inapropiada per part de Harvey Weinstein". Alguns els va detallar específicament, com ara la contractació d'un grup d'empleades que tenien com a tasca "bàsica" acompanyar a esdeveniments i "facilitar" les "conquestes sexuals".

Weinstein també és el meu monstre, per Salma Hayek

"The Weinstein Company (TWC) va trencar repetidament les lleis de Nova York en no protegir els seus empleats d'una intimidació, una discriminació i un assetjament sexual molt estesos", va afirmar Schneiderman, que va advocar per la indemnització a les víctimes.

Tot i que les indagacions continuen, el fiscal va presentar la demanda davant la "imminent venda" de TWC, que creu que deixarà les víctimes sense una reparació adequada, que inclouria un fons de compensació, i els termes "permetrien" obtenir beneficis als implicats, com a nous llocs executius en una nova entitat.

"Qualsevol venda de TWC ha d'assegurar que les víctimes han de ser compensades, que els empleats podran treballar estant protegits i ni els autors ni els còmplices s'enriquiran injustament", ha sentenciat.

Segons detalls compartits per l'oficina del fiscal, Weinstein va dir repetidament a alguns empleats "et mataré", "mataré la teva família" o "no saps del que soc capaç", a més de pregonar la seva connexió amb polítics o afirmar que els seus contactes en els serveis secrets podien "encarregar-se dels problemes".