Internacional 20/11/2020

L'OMS desaconsella l'ús de remdesivir per a pacients de covid-19

Diu que no hi ha evidències que sigui útil, però sí "possibilitat de danys" i un cost massa alt

Ara
2 min
Imatge d'un dosi de remdesivir, feta en un hospital alemany

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja havia apuntat altres vegades que no hi havia evidències suficients sobre els beneficis del remdesivir en pacients de covid-19, però aquest divendres va molt més enllà i publica una nova guia d'actuació mèdica per al virus que "aconsella en contra" de l'ús d'aquest medicament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El remdesivir, de la farmacèutica nord-americana Gilead Sciences, és un dels pocs aprovats per l'Agència Europea de Medicaments i també per l'agència reguladora dels Estats Units, i és molt utilitzat als hospitals per als pacients més greus de covid-19 i malalts de l'Ebola. Amb tot, la mateixa Agència Europea va anunciar a principis d'octubre que el seu comitè de seguretat està revisant l'ús d'aquest antiviral per saber si està vinculat a lesions renals detectades en pacients de coronavirus a qui se'ls va subministrar.

Ara un panell internacional d'experts de l'OMS el desaconsella clarament per a pacients de covid-19 "sigui quina sigui la seva gravetat", perquè, diu, "no hi ha actualment cap evidència que millori la supervivència o la necessitat de respiració assistida". En canvi, "la possibilitat de danys importants, així com els costos relativament alts i les implicacions de recursos associades al remdesivir (ha de ser administrat intravenosament)", fan que se'n desaconselli l'ús. Els resultats, publicats al British Medical Journal de l'Associació Mèdica Britànica, s'han obtingut després d'analitzar dades de quatre asajos amb 7.000 pacients hospitalitzats amb coronavirus.

L'OMS cita un article de Jeremy Hu, periodista nord-americà de revistes científiques especialitzades, que diu que "no sabrem la història completa del remdesivir fins que l'empresa Gilead no faci públics els informes dels seus estudis clínics". De moment, l'agència de salut de l'OMS ha matisat que continuarà donant suport als assajos clínics amb aquest fàrmac per comprovar l'efectivitat en grups específics de pacients.

Per contra l'OMS recomana des de fa mesos especialment l'ús de dexametasona, un corticoesteroide molt assequible en el mercat internacional, per al tractament de casos greus de COVID-19, ja que ha estat el que ha ofert millors resultats fins a la data. La diferència de preu entre un i altre tractament és abismal: la farmacèutica del remdesivir ha situat el cost de venda al públic en 2.000 euros, mentre que les dosis de dexametasona per a deu dies no arriba als 40 euros.

stats