"Com a amic us dic…", Obama irromp a la campanya del 'Brexit'

El president dels EUA demana el vot per mantenir-se a Europa en un article al diari 'Daily Telegraph'

Els britànics s’han despertat aquest divendres amb un inequívoc missatge del president dels Estats Units a la portada del 'Daily Telegraph'. A l’edició impresa del diari es llegeix: “Obama: Per què Gran Bretanya ha de romandre a Europa”. I en un destacat afegeix: “Com a amic, us dic que la Unió Europea fa Gran Bretanya encara més gran”.

Rotund, amb un article en exclusiva per a una publicació que navega sense complexos entre les aigües del 'Brexit' i un euroescepticisme moderat, Obama ha intervingut de forma molt oberta en el debat que viu el Regne Unit. Les seves paraules han estat el preàmbul dels actes oficials del viatge de tres dies que es va iniciar ahir a la nit, després que l’Air Force One aterrés a l’aeroport de Stansted procedent de l'Aràbia Saudita.

Obama admet en el seu article que “la qüestió de si el Regne Unit ha de seguir sent part de la UE és una qüestió que han de decidir els votants britànics”, però recorda que el resultat també influenciarà “les perspectives de la generació actual dels nord-americans”, que han crescut en la creença que el Regne Unit és i ha estat històricament “el millor amic i aliat” dels Estats Units.

Des del “candor” d’aquesta amistat i “l’especial relació” que mantenen els dos països, Obama desafia aquells que consideren que un possible 'Brexit' no afecta els Estats Units. “El resultat de la vostra decisió –escriu– és una qüestió de gran interès per als Estats Units. Les desenes de milers de nord-americans que descansen en cementiris d'Europa són un testimoni silenciós de com estan d’entrellaçades la nostra prosperitat i la nostra seguretat”.

Terrorisme i llaços econòmics

L’amenaça del terrorisme és un dels arguments a què Obama apel·la per convèncer els britànics de votar a favor de la Unió. Alhora, destaca el valor de la Unió com a organització que aporta progrés econòmic i que reforça el paper de Gran Bretanya al món: “Com a ciutadans del Regne Unit, hauríeu d’estar orgullosos que la UE hagi ajudat a difondre els valors i les pràctiques britàniques: la democràcia, l’estat de dret, l’obertura dels mercats. La Unió Europea no modera la influència britànica, la magnifica”.

I continua: “Una Europa forta no és una amenaça per al lideratge global de la Gran Bretanya; millora el lideratge global de Gran Bretanya. I els Estats Units veuen com la vostra potent veu a Europa assegura que Europa té una forta posició al món i que manté la UE oberta, orientada a l’exterior i estretament vinculada als seus aliats a l’altra banda de l'Atlàntic. Per tant, els Estats Units i el món necessiten que la vostra enorme influència continuï dins d’Europa”.

La rebuda de la reina

Obama ha estat rebut per la Reina Isabel II al castell de Windsor per felicitar-la pels 90 anys que va fer dijous, i mantindrà converses el cap de setmana amb el primer ministre, David Cameron. Està previst que tots dos abordin alguns dels grans desafiaments que el president nord-americà recorda en el seu article als britànics que el món té actualment: l’amenaça de l’Estat Islàmic, els conflictes polítics a l’Orient Mitjà, des del Iemen a Síria o Líbia, o la necessitat de continuar invertint en l’OTAN.