"Puigdemont, sota la pressió dels ultres", diu 'Le Monde'

La premsa internacional, expectant per la resposta de Puigdemont al requeriment de Madrid

La presència de Catalunya als mitjans internacionals ha baixat d'intensitat però encara es mantenia aquest dijous en algun d'ells, que es feien ressò de la diada espanyolista i de l'esperada resposta del president, català, Carles Puigdemont, al requeriment de Madrid.

El diari francès 'Le Monde' titulava el seu article d'ahir, 12 d'octubre: "Catalunya: a Barcelona, Puigdemont sota la pressió dels ultres". Es referia a la CUP i i els seus emplaçaments al president perquè tiri endavant la declaració unilateral d'independència. 

El rotatiu francès explicava que Puigdemont "segueix demanant mediació" i recollia declaracions del PDECat, ERC i la CUP per destacar la "fermesa" del bloc sobiranista i la seva intenció de "no fer marxa enrere" tot i i l'amenaça del govern espanyol d'aplicar l'article 155 de la Constitució.

"Diàleg de sords"

La peça estava signada per la corresponsal del diari a Madrid, Sandrine Morel, enviada especial a Barcelona, que aquest dijous també va respondre les preguntes dels lectors de 'Le Monde' en un xat específic destinat a debatre la situació a Catalunya. "La independència de Catalunya és sobretot una revolució sentimental", era el títol del xat. Però en un resum posterior en forma d'article destacaven una altra de les afirmacions de Morel: "Si hi ha diàleg, serà un diàleg de sords".

En un article posterior, el diari explicava també la manifestació espanyolista del 12 d'Octubre a Barcelona, que xifrava en 65.000 persones.

El diari britànic 'The Guardian' també va dedicar dues peces aquest dijous a Catalunya, en la seva edició digital, la primera a explicar la posició del president Puigdemont, que "acusa Rajoy d'ignorar la crida al diàleg", i la segona continuava la sèrie de vídeos que ha iniciat aquest diari per recollir opinions anònimes i diverses dels catalans sobre la qüestió de la independència.

El protagonista de la sèrie audiovisual, titulada 'I am Catalan' [Soc català] i que porta ja quatre vídeos sobre el tema, era un representant de Societat Civil Catalana que explicava que el govern català "ignora i silencia" la part de la societat catalana que també se sent espanyola.

D'altres, com la BBC, del que es feien ressò era de la diada espanyolista del 12 d'Octubre: "Espanya celebra el seu Dia Nacional enmig de la tempesta política catalana", un article en el qual recollia també l'informe de Human Rights Watch (HRW) sobre la violència policial de l'1-O.

També el prestigiós web nord-americà Politico recollia la denúncia de l'ONG HRW de l'ús excesiu de la força per part de la policia nacional i la guàrdia civil durant el referèndum