Rússia posa en dubte la legitimitat del nou govern ucraïnès

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, considera aberrant que els països occidentals legitimin una insurrecció armada

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, ha qüestionat aquest dilluns la legitimitat del nou poder establert a Ucraïna després de la revolució que ha fet caure el president Víktor Ianukóvitx. "La legitimitat de tota una sèrie d'òrgans de poder suscita grans dubtes", ha assenyalat el cap de govern a la premsa a Sotxi.

"Alguns dels nostres socis estrangers no ho consideren així. Però és una aberració dir que és legítim allò que en realitat és el resultat d'una insurrecció armada", ha afegit en referència al reconeixement d'alguns països occidentals de les noves autoritats ucraïneses.

Medvédev ha advertit que si es considera com a govern "gent que passeja amb màscares negres i fusells automàtics per Kíev, llavors serà molt difícil treballar". Ha assegurat, però, que "aquells acords jurídicament vinculants" seran complerts, en al·lusió als contractes econòmics subscrits amb Ucraïna.

El primer ministre ha cridat a consultes el seu ambaixador a Kíev, Mijail Zurábov, perquè, segons ha dit, Moscou "no entén el que està passant" a Ucraïna i per saber "si hi ha una amenaça real per als nostres interessos i la salut dels nostres ciutadans".

Una cortina de fum

El ministeri d'Exteriors rus ha emès un comunicat en què ha reclamat a les parts implicades que Ucraïna recuperi l'anterior marc legal i que frenin els "extremistes" que volen obtenir el poder. El departament, encapçalat pel ministre Serguéi Lavrov, acusa els països occidentals de no preocupar-se pel país i d'actuar en funció dels seus càlculs geopolítics.

El comunicat considera que l'acord assolit entre l'oposició i el llavors president, Ianukóvitx, amb l'aval de les delegacions estrangeres era només una cortina de fum per seguir amb un guió de traspàs de poder preestablert.