Salvini forma una aliança d'extrema dreta per a les eleccions europees

A més del seu partit, s'hi han unit formacions d'Alemanya, França, Dinamarca i Finlàndia

El líder de la Lliga i vicepresident del govern d’Itàlia, Matteo Salvini, va presentar dilluns el seu projecte polític de cara a les eleccions europees del mes de maig, amb el qual pretén reunir les formacions europees d’extrema dreta per donar un tomb definitiu al mapa polític del Vell Continent. “Serem el grup més important del Parlament Europeu -va proclamar-. L’objectiu és convertir-nos en el primer grup europeu, el més nombrós, per guanyar i canviar Europa”, va assegurar Salvini durant la presentació, en un cèntric hotel de Milà, de l’aliança de partits europeus d’extrema dreta.

Durant l’acte, el ministre de l’Interior italià va estar acompanyat per Jörg Meuthen, d’Alternativa per a Alemanya (AfD); Olli Kotro, de Veritables Finlandesos; i Anders Vistisen, del Partit Popular Danès. A la cita, però, hi van faltar tres dels pesos pesants de l’extrema dreta a Europa: el primer ministre hongarès, Viktor Orbán; el seu homòleg austríac, Sebastian Kurz; i la líder francesa de Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, amb qui Salvini es va reunir divendres passat a París. Tampoc hi va assistir cap representant de Vox, tot i que els mitjans italians van assegurar que havien estat convidats. Des de la formació de Santiago Abascal van confirmar a l’ARA que esperaran a després de les eleccions per prendre una decisió sobre a quin grup s’uniran a Europa, segons informa Anna Mascaró.

Contra “buròcrates” i “banquers”

El líder de la Lliga va assegurar que el “somni europeu” del Tractat de Maastricht, “que parlava de plena ocupació, benestar econòmic i social i respecte per les identitats”, va ser “traït” per socialistes i populars. I per aquest motiu va convidar els ciutadans a “alçar-se” davant l’actual Europa, governada per “buròcrates” i “banquers”. “Si la UE és un únic pensament aixecat sobre la finança i l’economia, no és un somni, és un malson”. Però el “somni” de Salvini de construir un únic grup al Parlament Europeu resulta incert a causa de les profundes diferències entre les diverses agrupacions d’ultradreta. “Formem part de famílies polítiques diferents, però l’important és que estem ampliant les aliances, treballant per fer realitat un nou somni europeu, encara que per a alguns a Brussel·les sigui un malson”, va dir el líder leguista.

El grup parlamentari hauria d’involucrar almenys deu partits que avui formen part de grups diferents, com va explicar el portaveu d’AfD, Jörg Meuthen. A Europa, els ultradretans estan dividits en tres grans grups: Salvini i Le Pen formen part d’Europa de les Nacions i les Llibertats (ENL); els finlandesos i els danesos pertanyen al grup Conservadors i Reformistes Europeus (CRE); mentre que el Fidesz, el partit liderat per Viktor Orbán, encara pertany al Partit Popular europeu, que l’ha suspès per la seva deriva extremista. El primer ministre hongarès és un gran admirador de Salvini, però va anunciar que no decidiran les seves futures aliances a Europa fins després de les eleccions. Vox, de Santiago Abascal, també va reconèixer a aquest diari que prefereix esperar al desenvolupament dels comicis per decidir quins han de ser els seus aliats a Europa. “Farem un pacte sobre un projecte, no sobre sigles polítiques”, van subratllat fonts del partit.

La defensa de les fronteres, la recuperació de la sobirania nacional o la lluita contra la immigració irregular són alguns dels assumptes que uneixen aquestes formacions. “No volem redistribuir els immigrants sinó controlar les fronteres”, va subratllar ahir el líder de la Lliga, reiterant que si arribessin a governar les institucions europees prioritzarien les devolucions d’immigrants il·legals als seus països d’origen. “L’important és que només hi hagi immigració legal”, va afegir per la seva banda el representant alemany d’AfD.

Amb més del 30% del consens a Itàlia, Salvini aspira a erigir-se com el nou líder de la ultradreta a Europa, encara que per a això necessita un suport rotund de la resta de formacions euroescèptiques. De moment, només els alemanys, els finlandesos, els danesos i els francesos s’han unit a la internacional populista de Salvini. Marine Le Pen és probablement la més fidel aliada del leguista. De fet, els cartells de RN per a les eleccions europees mostren els dos líders junts sota el lema “Les nostres idees estan arribant al poder”.

Manifestació a Milà

Salvini aspira a aconseguir 150 escons a l’Eurocambra i a convertir la seva aliança en el segon grup polític del Parlament Europeu, per davant dels socialistes del PSE, que compten amb 144 escons. Els Populars en tenen 188. “Parlarem amb hongaresos, espanyols, polonesos, suecs, búlgars. L’objectiu és involucrar tots o gairebé tots els països europeus per ser la primera família política a Europa”, va advertir Salvini, que també va anunciar una manifestació a Milà el 18 de maig a la qual acudiran els representants dels partits ultradretans que s’uneixin al seu projecte. Una “família” a la qual podrien unir-se els espanyols de Vox, amb els quals Salvini comparteix “molts punts” del seu programa.

Partits que han confirmat la seva adhesió

ITÀLIA

La Lliga

ALEMANYA

Alternativa per a Alemanya (AfD)

FRANÇA

Reagrupament Nacional

FINLÀNDIA

Veritables Finlandesos

DINAMARCA

Partit Popular Danès

Partits que no han confirmat la seva adhesió

HONGRIA

Unió Cívica Hongaresa (Fidesz)

ÀUSTRIA

Partit Popular Austríac (ÖVP)

ESPANYA

Vox