Internacional 04/09/2017

Corea del Nord prova amb èxit la seva bomba nuclear més potent

El test, que va provocar un terratrèmol de 6,3 graus, és el sisè d’aquest tipus del règim des del 2006

Anna Moyà
3 min
Imatge difosa pel règim en què es pot veure Kim Jong-un al costat d'un artefacte.

BarcelonaCorea del Nord va assegurar ahir que havia provat amb èxit la seva sisena bomba nuclear, la més potent fins ara, que podria anar carregada sobre els míssils intercontinentals de què disposa el país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’assaig es va dur a terme a les 12.30 h, hora local, quan els instituts sismològics de Seül, Tòquio i Pequín van detectar un fort terratrèmol d’origen aparentment artificial -ho van determinar així arran de la seva escassa profunditat- i que tenia l’hipocentre a la província nord-coreana on el règim ja havia realitzat els anteriors tests nuclears. A la frontera amb la Xina es va registrar un sisme de 6,3 graus a l’escala de Richter, un terratrèmol que després va tenir diverses rèpliques. Poc després Pyongyang feia públic a través dels seus mitjans oficials que havia provat amb “èxit total” un artefacte termonuclear, una bomba d’hidrogen. “El test s’ha fet amb una bomba amb un poder sense precedents”, va explicar la locutora de la cadena estatal KCTV Ri Chun-hee, que és l’encarregada de transmetre les notícies més importants del règim. El govern nord-coreà també va difondre imatges de Kim Jong-un amb un artefacte que seria el que s’hauria provat. Les Nacions Unides van confirmar ahir al migdia que les conseqüències sísmiques registrades havien sigut “més fortes que en anteriors ocasions”, de manera que donava per vàlida la versió de Pyongyang que es tracta de la seva prova nuclear més potent.

La fita suposa un gran salt endavant del règim de Kim Jong-un en la cursa armamentista i un perillós augment de la seva capacitat militar. Fa just una setmana, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides es va reunir d’urgència per decretar noves sancions contra el país asiàtic perquè havia llançat un míssil intercontinental per damunt del Japó. Corea del Sud, el Japó i els Estats Units van demanar diumenge que es convoqui una nova reunió d’emergència arran d’aquest últim test nuclear i que s’apliquin sancions al país. També es van mostrar favorables a nous càstigs tant la UE com el Regne Unit.

Les resposta nord-americana

El líder nord-coreà, però, no sembla disposat a abandonar els assajos nuclears ni de míssils, que s’han intensificat amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. Els dos dirigents s’han embrancat en una escalada d’amenaces sense precedents, entre dos països que fa dècades que estan enemistats. El president dels Estats Units va tornar a deixar ahir la porta oberta a un possible atac per respondre a la provocació. “Ja veurem què passa”, va dir quan els periodistes aplegats en un acte en honor de les víctimes de l’huracà 'Harvey' li van preguntar si preveia atacar Corea del Nord. A Twitter, el seu canal de comunicació predilecte, va ser més concret. “Els Estats Units estan considerant, entre més opcions, suspendre els acords comercials amb els països que fan negocis amb Corea del Nord”, va dir en un missatge en aquesta xarxa social. En un altre tuit va lamentar que Corea del Sud opti pel diàleg amb els veïns del nord, perquè creu que amb els nord-coreans “no funcionarà; només entenen una cosa”. Més tard, el secretari de Defensa, Jim Mattis, va parlar d’una “gran resposta militar”.

Paral·lelament, els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de la Xina, Xi Jinping, es van reunir a l’illa xinesa de Xiamen, on s’inaugurava la cimera dels líders de les potències emergents, BRICS, un esdeveniment que va quedar del tot eclipsat per l’afer nord-coreà. A Xiamen, Putin i Xi van subratllar la importància “d’evitar el caos a la península Coreana” i van insistir que és “absolutament intolerable la nuclearització” de les dues Corees.

stats