Un exalumne de 19 anys causa una massacre en un institut de Florida

Almenys 17 morts i 15 ferits en un atac que ja supera l'episodi de Columbine

Els Estats Units han viscut un dia de Sant Valentí tacat de sang, amb una altra massacre amb armes automàtiques, aquest cop en un institut de Florida. Un exalumne de 19 anys que havia estat expulsat del centre ha obert foc contra l'escola de secundària Stoneman Douglas de Parkland, a Florida. El balanç fins ara és de 17 morts i 15 ferits i l'agressor ha estat detingut. Les autoritats no han precisat quantes de les víctimes són menors ni el mòbil de l'assassí. L'episodi supera ja la matança de Columbine en un institut de Colorado el 1999, que va deixar 15 morts inclosos els dos tiradors, també alumnes del centre.

L'assaltant a nava armat amb fusell semiautomàtic AR-15, el mateix que es fa servir en la majoria de matances al país. També portava una màscara antigas i bombes de fum. De mitjana, hi ha un tiroteig cada setmana en alguna institució d'ensenyament dels Estats Units.

Cap a les 14.30 h, hora local (20.30 h a Catalunya) van començar els trets, quan les classes estaven a punt d'acabar al Marjory Stoneman Douglas High School de la ciutat de Parkland, al comptat de Broward, a uns 70 quilòmetres al nord de Miami. El centre va donar l'alerta i diversos cotxes patrulla de la policia i equips mèdics s'hi van desplaçar. L'institut va quedar tancat en activar-se el 'codi vermell'.

Nombrosos alumnes han registrat amb els seus telèfons mòbils el moment en què estaven confinats a les classes fins que les forces especials han arribat a evacuar-los.

Després d'una hora de tiroteig, l 'agutzil del comtat de Broward, Scott Israel, va confirmar que el presumpte autor té 19 anys d'edat, i ha estat identificat com a Nicolás Cruz.Les imatges de televisió van mostrar cinc agents de policia emmanillant i introduint en una patrulla un sospitós, que persones coneixedores del fets diuen que es podria tractar d'un antic alumne del centre, segons CBS.


Tant el governador de Florida, Rick Scott, com el president dels Estats Units, Donald Trump, han seguit de prop la investigació al centre, que té uns 3.200 alumnes, per saber de primera mà els detalls de l'operació. Trump ha lamentat a través de Twitter el "terrible" tiroteig i diu que "cap nen, mestre ni ningú més hauria de sentir-se mai insegur en una escola nord-americana".