MIGRACIÓ

Trump acaba amb el somni de 800.000 'dreamers'

El president pretén suprimir el programa de protecció de joves indocumentats criats als Estats Units

Coneguts com a 'dreamers' ('somiadors'), són un col·lectiu d'uns 800.000 joves que van arribar als Estats Units de molt petits i s'han criat com a ciutadans nord-americans, però -i aquí tenen el problema- sense documentació legal. Els nois han pogut evitar l'amenaça de la deportació gràcies al DACA, un programa de protecció que ara el president Donald Trump ha anunciat que vol suprimir. El republicà, en la seva lluita contra la immigració irregular, ha donat al Congrés sis mesos per trobar una solució, segons ha avançat el diari 'Politico' .

La publicació, que cita dues fonts anònimes coneixedores de la decisió de Trump, assegura que alts assessors de la Casa Blanca es van reunir ahir diumenge per preparar els detalls de l'anunci sobre el futur de DACA, que està previst per a demà dimarts.  A més, indica que Trump ja ha informat de la seva decisió el president de la Cambra de Representants del Congrés, el republicà Paul Ryan.

Els nens sense papers

Ryan, altres republicans, nombrosos demòcrates i líders empresarials han pressionat Trump perquè mantingui el DACA, un programa iniciat el 2012 pel llavors president Barack Obama i gràcies al qual 800.000 joves indocumentats han pogut frenar la seva expulsió, obtenir un permís temporal de treball i , en alguns estats, el permís de conduir.

Petició de 350 empreses

Més de 350 empresaris, animats pel fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, han instat Trump a mantenir el programa en entendre que els 'somiadors' són "vitals" per al futur de les empreses i de l'economia dels Estats Units. A la petició s'hi han afegit, entre d'altres, els responsables d'Amazon, Apple o Microsoft, a banda de les cambres de comerç hispanes.

Trump pot acabar amb el DACA amb només la signatura d'una ordre executiva, el mateix mecanisme que Obama va fer servir per engegar el pla fa 5 anys amb caràcter temporal, ja que el Congrés és l'únic que té capacitat per aprovar lleis i canviar el sistema migratori dels EUA.

Durant la campanya electoral que el va dur a la Casa Blanca, Trump va prometre que acabaria amb el DACA, encara que, posteriorment, ja des del Despatx Oval, va reconèixer que aquest era "un dels temes més difícils" als quals havia de fer front durant la seva presidència i va assegurar que l'encararia "amb cor ", sense donar més detalls.

Sobre si els 'somiadors' han d'estar preocupats, Trump va comentar la setmana passada: "Estimem els 'dreamers'. Estimem a tothom. Creiem que els 'dreamers' són fantàstics".  En la mateixa línia, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, ha assenyalat que el president estava treballant "en la millor decisió possible" sobre el DACA.

La rebel·lia de les 'ciutats santuaris'