Internacional 22/02/2017

Trump farà més deportacions massives

La Casa Blanca anuncia que accelerarà els tràmits per expulsar els immigrants irregulars

Núria Ferragutcasas
3 min
Donald Trump durant una reunió al Despatx Oval.

WashingtonDonald Trump va aconseguir molts vots gràcies a la seva retòrica antiimmigració i les seves promeses de construir un mur i crear una força de seguretat per deportar els 11 milions d’immigrants indocumentats que viuen als Estats Units. Per això, les dues propostes són prioritàries per a la seva presidència i ja ha firmat dues ordres executives per tirar-les endavant. El seu govern va presentar ahir noves directrius migratòries que permetran augmentar i accelerar aquestes deportacions.

A partir d’ara ja no es perseguirà només els immigrants indocumentats condemnats per crims violents, sinó també els que siguin convictes per qualsevol delicte o hagin “abusat” de beneficis públics. A més, també seran deportats els que siguin considerats una amenaça per a la seguretat pública i nacional per un agent d’immigració; per tant, s’incrementa el seu poder.

Les noves polítiques, elaborades pel departament de Seguretat, també permetran incrementar el nombre de deportacions ràpides. Durant el govern d’Obama, només es podia expulsar de manera immediata indocumentats detinguts a menys de 160 quilòmetres de la frontera i en els 14 dies posteriors al moment de travessar-la. Les dues condicions passen ara a ser qualsevol punt del país i durant els 2 anys posteriors a l’arribada.

Més policies

Per posar en marxa aquest enduriment de l’aplicació de les lleis d’immigració, el govern de Trump contractarà 15.000 nous agents: 10.000 per al Servei d’Immigració i Control de Duanes i 5.000 més per a l’Oficina de Duanes i Fronteres. D’altra banda, s’ampliarà el nombre de centres de detenció disponibles i es crearà una oficina que ajudi les famílies dels assassinats per immigrants indocumentats.

La nova normativa firmada pel secretari de Seguretat, l’exgeneral John Kelly, no afectarà els anomenats 'dreamers' [somiadors], els joves que van arribar al país de petits. Així, es manté el programa impulsat pel president Barack Obama que protegeix d’una deportació més de 750.000 joves indocumentats, almenys fins que el Congrés decideixi què fer-ne. I, per tant, podran continuar tenint un permís de treball, estudiar en una universitat i obtenir el carnet de conduir en alguns estats.

Tant la Casa Blanca com el departament de Seguretat van negar que l’objectiu sigui iniciar deportacions massives. “Les persones que són en aquest país i representen una amenaça per a la nostra seguretat pública o han comès un crim seran els primers a sortir […]. És aquesta la nostra prioritat”, va assegurar Sean Spicer, portaveu del govern, durant la seva roda de premsa diària.

Spicer va afirmar que les directives donen més autoritat a l’agència federal per fer complir les lleis i va recordar que “tothom que és aquí il·legalment pot ser deportat en qualsevol moment”.

Falta de recursos

Per la seva banda, alguns funcionaris del departament de Seguretat van afegir, en una conferència telefònica amb periodistes, que l’aplicació de la nova normativa trigarà i que el govern federal no té ni el temps ni els recursos per fer batudes massives i que, per tant, dir que es volen impulsar deportacions massives és “completament un invent”.

Van anar un pas més enllà alguns legisladors demòcrates i organitzacions de defensa dels drets dels immigrants, que consideren que els canvis en matèria d’immigració del president Trump són antiamericans. La senadora Catherine Cortez Masto, la primera llatina al Senat, va atacar des de Twitter les “deportacions massives” perquè les veu com a “moralment reprovables i antiamericanes”.

stats