Internacional 26/01/2017

Trump ordena per decret construir un nou mur fronterer amb Mèxic

Restringirà també els visats d’immigrants de set països i vetarà temporalment l’entrada de refugiats

Núria Ferragutcasas
2 min
La tanca a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, parcialment construïda.

WashingtonDonald Trump segueix prenent decisions i signant decrets sense parar. Si dilluns el flamant nou president dels Estats Units va complir la seva promesa electoral de treure el país de l’acord comercial amb països del Pacífic i dimarts la d’aprovar els polèmics oleoductes Keystone XL i Dakota, ahir va fer el mateix ordenant la construcció d’un nou mur a la frontera amb Mèxic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president nord-americà va firmar dues ordres executives durant la seva visita al departament de Seguretat Nacional. La primera exigeix “la construcció immediata d’un mur físic”, mentre que l’altra reforça els mecanismes per aturar la immigració il·legal. “Els Estats Units tornaran a recuperar les seves fronteres -va assegurar Trump-. Restaurarem el sistema de dret”.

I el ritme es manté, perquè s’espera que avui signi un altre decret per vetar temporalment l’entrada de refugiats i restringir els visats als immigrants de set països -l’Iraq, l’Iran, Líbia, Somàlia, el Sudan, Síria i el Iemen-, segons van informar els mitjans nord-americans. Trump vol reduir significativament el nombre de refugiats que són acceptats al país. L’any passat n’hi van arribar 110.000.

Promeses electorals

Tant el mur com prohibir l’entrada de refugiats i immigrants musulmans als Estats Units van ser les seves dues promeses electorals estrella i les que van generar més polèmica. “Construeix el mur, construeix el mur”, corejaven els seus seguidors en els mítings. I després responien entusiasmats quan el mateix Donald Trump els preguntava qui l’havia de pagar: “Mèxic! Mèxic!”

El decret per iniciar la construcció de “la barrera física” utilitzarà, de moment, fons que el Congrés ja va assignar per reforçar la seguretat a la frontera. Tot i així, Trump necessitarà que els legisladors aprovin més diners per a una infraestructura que es preveu que pot costar entre 14.000 i 20.000 milions de dòlars. Alguns republicans s’hi podrien oposar, ja que consideren que el projecte és massa car.

Sobre aquest punt, el líder nord-americà va tornar a dir que “d’alguna manera” Mèxic “reemborsarà” el cost del mur, en una entrevista a la cadena ABC. El govern mexicà, però, ha advertit que s’aixecarà de la taula de negociació del Tractat de Lliure Comerç de l’Amèrica del Nord (NAFTA) si Washington intenta establir un impost a les remeses o utilitzar un altre mecanisme per fer-los pagar aquesta construcció.

El nou president nord-americà també vol castigar les grans ciutats que emparen els immigrants sense papers -la dreta les anomena “ciutats santuari”- i augmentar el nombre de deportacions.

Més deportacions

“Els comentaristes de la televisió parlen constantment de com la legislació migratòria separa les famílies d’immigrants il·legals, però mai de les famílies nord-americanes separades per sempre de la gent que estimen”, va explicar Trump, que va esmentar els noms de diverses persones que estaven entre el públic i que havien perdut familiars “assassinats per gent que va venir aquí il·legalment”.

Trump també ha ordenat la contractació de 5.000 agents fronterers i el reforç de centres de detenció d’immigrants indocumentats per incrementar les deportacions. Les mesures són la traducció de la retòrica antiimmigrant que va utilitzar en campanya per atraure una part de l’electorat conservador.

stats