Trump amplia tropes a l'Afganistan

El president dels EUA, que s'havia mostrat partidari d'una "retirada ràpida", reforça les files contra els talibans i no posa data a la retirada

Trump ha anunciat que ampliarà les tropes dels EUA a la guerra de l'Afganistan i no posa data a la retirada. Ho ha dit aquesta matinada en un discurs molt esperat en què ha explicat que, tot i que ell era partidari d'una "retirada ràpida" per deixar de "gastar diners", ha escoltat el Pentàgon, que ha pressionat per reforçar les tropes amb l'objectiu de contrarestar l'avançament dels talibans que assetgen el país des de fa 16 anys. "El meu instint original era retirar-nos. I en general, m'agrada seguir els meus instints. Però tota la meva vida he sentit que les decisions són molt diferents quan seus al Despatx Oval", ha dit.

"Els enemics dels EUA mai no sabran els nostres plans"

Trump no ha volgut donar xifres, encara que fonts del Congrés citades per mitjans diuen que l'ampliació serà de prop de 4.000 militars, que se sumaran als 8.400 soldats que ja són a l'Afganistan. El president dels EUA ha volgut mantenir en secret alguns aspectes perquè considera contraproduent anunciar-ho amb antelació. "Els enemics dels EUA mai no sabran els nostres plans ni creuran que poden esperar que marxem. No diré quan atacarem, però atacarem", ha advertit. Contràriament al que va fer Obama marcant "terminis arbitraris", Trump ha dit que la seva estratègia es basarà en "condicions", que no ha especificat. 

"No tornarem a construir nacions. Matarem terroristes"

Trump ha dit que "continuarà donant suport al govern afganès" i als seus militars en la lluita contra els talibans, però ha assegurat que no es tracta d'un "xec en blanc" i que el govern del país ha d'assumir part de la "càrrega militar, política i econòmica", perquè la paciència no és "il·limitada". "No tornarem a construir nacions. Matarem terroristes", ha sentenciat. 

El secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, ha confirmat en un comunicat que hi haurà un increment de soldats, i ha dit que diversos països aliats de l'OTAN també s'han compromès a ampliar les tropes. La missió de l'OTAN va acabar el 2015, però els insurgents han anat guanyat terreny des de llavors i el Pentàgon ha considerat necessari reforçar les tasques d'entrenament de les forces afganes i de combat al terrorisme.

El president dels EUA ha reafirmat la implicació en la que és la guerra més llarga del país, i ha reconegut que els estatunidencs "estan cansats de guerres sense victòria". Les conseqüències d'una retirada ràpida serien "predictibles i inacceptables" perquè es crearia "un buit" que podrien aprofitar "els terroristes, inclosos l'Estat Islàmic i Al-Qaida": "No podem repetir a l'Afganistan l'error que els nostres líders van cometre a l'Iraq".

Preparats per converses de pau

Trump no ha descartat un possible acord polític que inclogui elements dels talibans. De fet, el secretari d'Estat, Rex Tillerson, va dir en un comunicat que els EUA estan "preparats per donar suport a converses de pau entre el govern afganès o els talibans sense condicions prèvies" per donar llum verda a un acord que atorgui "legitimitat política" als insurgents. 

Trump també ha adoptat un to agressiu contra el Pakistan. Ha acusat el país de donar refugi als talibans i ha advertit que si continua amb aquesta pràctica hi té "molt a perdre". "Hem pagat al Pakistan milers de milions de dòlars mentre alberguen els mateixos terroristes que estem combatent. Això ha de canviar, i canviarà immediatament". També ha retret a l'Índia que hauria d'ajudar més Washington a l'Afganistan, "especialment en l'assistència econòmica i el desenvolupament".

"L'Afganistan serà cementiri dels Estats Units"

Els talibans han reaccionat a l'anunci de Trump i han advertit que l'Afganistan es convertirà en el "cementiri" dels Estats Units. "Si els nord-americans no retiren les seves forces de l'Afganistan, no és lluny el dia en què l'Afganistan es converteixi en el cementiri del segle XXI de l'imperi nord-americà", ha dit el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, a través d'un comunicat.  

El mateix portaveu ha assegurat que els insurgents continuaran lluitant fins que els EUA abandonin el país. "L'alliberament del territori afganès dels invasors suposa una obligació religiosa i moral per als afganesos", ha explicat Mujahid, que ha afegit: "Seria necessari que Amèrica pensés a retirar les seves forces en comptes de continuar la guerra". 

Reaccions internacionals

L'anunci de Trump ha despertat la resposta dels seus principals aliats i opositors arreu del món. El president de l'Afganistan, Ashraf Gani, ha agraït el suport dels EUA al país i al seu exèrcit: "Estic agraït al president Trump i als americans per aquesta confirmació de suport als nostres esforços per aconseguir l'autonomia i a la lluita conjunta per alliberar la regió de l'amenaça del terrorisme". 

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha donat "la benvinguda" a la nova estratègia dels EUA a l'Afganistan i ha assegurat que l'organització segueix completament compromesa amb el país. A més, ha recordat que els membres de l'Aliança i els seus socis ja havien decidit augmentar la presència militar amb l'objectiu que "l'Afganistan no sigui mai més un refugi segur per als terroristes que després ataquen els nostres països". 

El govern de l'Índia ha respost durant aquest matí a la crítica del magnat nord-americà i ha reafirmat el seu suport "ferm" al desenvolupament i assistència a l'Afganistan. El ministre d'Exteriors indi, a través d'un comunicat, ha especificat que "l'Índia està compromesa a donar suport al govern i la gent afganesa en els seus esforços per portar la pau, la seguretat, l'estabilitat i la prosperitat al seu país". 

La Xina s'ha distanciat de les crítiques del president dels Estats Units contra el Pakistan pel seu suposat suport als talibans. "El Pakistan està en la primera línia de la lluita contra el terrorisme i ha fet grans sacrificis i contribucions per combatre'l", ha assegurat una portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Hua Chunying.