Trump cancel·la les ajudes militars i de seguretat al Pakistan

Els EUA acusen el govern d'Islamabad de no combatre prou el terrorisme

El departament d'Estat nord-americà ha informat aquest dijous de la suspensió de les ajudes per a seguretat al Pakistan. La partida pressupostària estarà cancel·lada, ha indicat la Casa Blanca, fins que Islamabad prengui mesures efectives contra els talibans afganesos i la xarxa insurgent del clan Haqqani, que Washington considera que està desestabilitzant la regió.

El portaveu del departament d'Estat, Heather Nauert, ha dit que no podia proporcionar un valor en dòlars de l'ajuda suspesa perquè l'administració encara estava calculant el tipus d'ajudes afectades per la decisió. Ha dit, però, que algunes de les ajudes encara podrien permetre's si Islamabad prengués mesures decisives contra els grups islamistes.

"Avui podem confirmar que estem suspenent l'assistència de seguretat només al Pakistan fins que el govern pakistanès adopti mesures decisives contra alguns grups, inclosos els talibans afganesos i la xarxa Haqqani. Considerem que són desestabilitzadors de la regió i que també ataquen personal dels EUA", ha indicat Nauert en una roda de premsa.

Un funcionari dels Estats Units consultat per l'agència Reuters i que va parlar a condició d'anònim va estimar que aquest ajut suspès, que cobreix les cessions d'equips militars i pagaments per a operacions de contra terrorisme dirigides pels pakistanesos, ascendiria a més de 255 milions de dòlars.

A principis d'aquest any, els Estats Units ja van suspendre un altra partida de 255 milions de dòlars en l'anomenat finançament militar estranger, que finança les compres de maquinària de guerra, formació i serveis militars dels EUA. Aquesta és, però, la primera gran retallada en ajuda militar a un sol país.

Trump compleix les seves amenaces

Aquest 2 de gener, el president dels Estats Units, Donald Trump, ja va advertir via Twitter el Pakistan que eliminaria les ajudes militars per la ineficiència d'Islamabad en la lluita contra el terrorisme. L'ambaixadora dels EUA davant les Nacions Unides, Nikki Haley, també va amenaçar de cancel·lar una ajuda de 255 milions al Pakistan. "Hi ha raons clares per fer-ho. El Pakistan ha jugat un doble joc durant anys", va afirmar Haley davant la premsa.  "Treballen amb nosaltres i alhora donen aixopluc als terroristes que ataquen les nostres tropes a l'Afganistan. Aquest joc no és acceptable per a aquesta administració. Esperem més cooperació del Pakistan en la lluita contra el terrorisme".

No és la primera vegada que l'administració Trump carrega contra el Pakistan per la seva manca de cooperació i diligència en la lluita contra els insurgents. La manca de sintonia entre nord-americans i pakistanesos durant la caça al líder d'al-Qaida, Osama Bin Laden, encara durant el mandat de Barack Obama; o la decisió nord-americana de deixar d'informar dels bombardeigs amb drones a la zona, són dos exemples de la manca de confiança entre els EUA i el Pakistan.

El govern d'Islamabad va convocar el passat dimarts a l'ambaixador dels Estats Units al Pakistan després del tuit del president nord-americà Donald Trump en què acusava d'engany i mentides a les autoritats pakistaneses. Aquest mateix dijous, abans de conèixer la decisió definitiva de l'administració nord-americana, el govern del Pakistan ha assegurat que està preparat per afrontar qualsevol acció econòmica dels Estats Units. El ministre de Defensa, Khurram Dastagir, ha assegurat que no hi ha d'haver "cap dubte o por, ja que la defensa del Pakistan està en mans competents i fortes".