Internacional 18/04/2017

Brussel·les manté el rellotge del Brexit, malgrat les eleccions

Donald Tusk fa broma i equipara la situació britànica amb una pel·lícula de Hitchcok

Esther Herrera
2 min
Una dona escriu les apostes del nou Parlament britànic, als jardins de Westminster.

Brussel·lesLa sorpresa que ha significat la convocatòria d’eleccions anticipades al Regne Unit no significa cap canvi de plans a Brussel·les. La Unió Europea està decidida ha seguir endavant amb les negociacions del Brexit, tot i els canvis interns que pugui haver en el país. Una situació que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha comparat amb una pel·lícula del director britànic de suspens Alfred Hitchcock.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Ha estat una gran sorpresa. Per A vosaltres no?”, han admès fonts comunitàries poc després que la primera ministra britànica, Theresa May, anunciés que avança al 8 de juny unes eleccions previstes per al 2020. Amb tot, el calendari segueix endavant. El portaveu del Consell Europeu adverteix que l’anunci no canvia “els plans dels Vint-i-set”. “Esperem que el Consell Europeu adopti les directrius el proper 29 d’abril”, quan es reuneixen els caps d’estat i de govern per aprovar la posició negociadora de la UE. Un cop ratificades, els representants d’ambdues parts podran seure a la taula per començar a discutir el divorci a principis de juny.

Res no canvia el què ja s’ha començat, però l’anunci no deixa de ser inesperat. També ho ha estat per a Tusk. El polonès, molt actiu a les xarxes socials i conegut per les seves afirmacions poc ortodoxes, ha reaccionat ràpidament amb una piulada: “Va ser Hichcock qui va dirigir el Brexit: primer el terratrèmol i després augmenta la tensió”.

El comentari fa referència a una cita que sovint s’atribueix a Hitchcock qui va dir que una bona pel·lícula havia de començar “primer amb un terratrèmol i després introduir una tensió creixent”. Després que May anunciés els comicis del 8 de juny, ha parlat per telèfon amb Tusk qui ha assegurat haver mantingut “una bona conversa” amb la primera ministra britànica.

Des de Brussel·les, però, esperen que dels resultats surti un “líder fort” que tingui “un ampli suport del seu electorat”. És a dir, confien en què es puguin resoldre els problemes domèstics amb una legitimació a les urnes -May no ha estat escollida per sufragi- i seguir endavant amb un procés que durarà màxim dos anys i que tot apunta que no seran fàcil, si es té en compte que May s’ha mostrat fins ara més a favor d’un Brexit dur.

El compte enrere pel Brexit es va produir el passat 29 de març amb l’activació de l’article 50 que marca l’inici de les negociacions, i que estan previstes que acabin a la tardor del 2018.

El ministre d'Afers Estrangers alemany, Sigmar Gabriel, també s'ha referit a la decisió de May i ha expressat les seves esperances que la convocatòria d'eleccions serveixi per aconseguir "més claredat i transparència" en les negociacions amb la UE.

stats