Varufakis anuncia la dimissió perquè els socis europeus no el volen a la taula

El ministre de Finances grec ho ha dit al seu blog

Nova sorpresa a Grècia després de la contundent victòria del no al referèndum de diumenge. El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, ha anunciat que dimiteix, al·legant que "alguns socis europeus" prefereixen que no sigui present en la represa de les negociacions.

Ho ha dit al seu blog i al seu compte de Twitter.

En el post, el polèmic ministre grec explica: "Poc després de l'anunci del resultat del referèndum, em van fer saber la preferència d'alguns participants a l'Eurogrup per la meva "absència" de les seves reunions; una idea que el primer ministre ha considerat útil per poder arribar a un acord. Per aquest motiu deixo avui el ministeri de Finances". Varufakis afegeix que considera el pas com "un deure per ajudar Alexis Tsipras a aprofitar el capital que el poble grec" els va donar amb el referèndum d'aquest diumenge.

El ministre, un economista de l'àmbit acadèmic que va assumir al gener el ministeri de Finances del país més endeutat de l'euro, assegura que "porta amb orgull l'animadversió dels creditors". Varufakis considera que el referèndum del 5 de juliol passarà a la història com un moment únic en què una petita nació europea es va alçar contra el "xantatge del deute" i afegeix que "és essencial que el gran capital dipositat en el nostre govern amb aquest esplèndid no s'inverteixi immediatament en un sí per a una solució adequada, en un acord que inclogui la reestructuració del deute, menys austeritat, redistribució en favor dels necessitats i reformes reals".

Les males relacions entre els socis de l'Eurogrup i Varufakis no eren cap secret. Van esclatar a la cimera de Riga de l'abril, quan es va filtrar que les tensions havien esclatat i el ministre grec va ser acusat d'haver gravat les converses. El ministre grec ha apujat el to de les crítiques als seus homòlegs de la zona euro fins que dissabte, en una entrevista a 'El Mundo', va assegurar que la 'troica' practica el "terrorisme".

Varufakis plega per facilitar un acord a Brussel·les i també a casa: els partits de l'oposició l'havien acusat d'obstaculitzar les negociacions. Tsipras, ja l'havia deixat en segon lloc després del fracàs de Riga posant al capdavant de l'equip tècnic grec el viceministre Euclid Tsakalotos. Varufakis va reaparèixer en els darrers Eurogrups abans de la convocatòria del referèndum.