Von der Leyen (com Le Pen) reivindica el nom de la vicepresidència de Protecció de l'Estil de Vida Europeu

La presidenta electa de la Comissió hi insisteix en una tribuna i la líder francesa celebra la denominació

La polèmica pel nom de la vicepresidència europea de Protecció de l'Estil de Vida Europeu, que s'ocupa de la gestió de la immigració, encara portarà cua. Després que la fonts europees insinuessin que estaven obertes a canviar el nom de la cartera per les crítiques dels eurodiputats socialistes, liberals i verds, la presidenta electa de la Comissió, Ursula von der Leyen, publica avui una tribuna en diversos diaris europeus, inclòs 'El País', en què defensa la denominació. Es tracta de la cartera en què der Leyen situa les polítiques migratòries, de seguretat i d'educació, i que va disparar les alarmes de socialistes, liberals i verds, que ràpidament van demanar el canvi de nom.

L'article de la presidenta electa de la Comissió no justifica el cor de la polèmica: què té a veure la política migratòria amb la defensa del pretès estil de vida europeu. En el text defineix els valors europeus com "la llibertat, la igualtat, la democràcia i el respecte a la dignitat humana", que equipara amb els fonaments de la UE. Von der Leyen considera que "cada dia el nostre estil de vida és qüestionat per antieuropeïstes de dins i de fora d'Europa". "Hem vist com han interferit en les nostres eleccions des de l'exterior potències estrangeres i hem vist també com populistes autòctons, armats d'eslògans nacionalistes barats, intenten desestabilitzar-los des de dins".

"En altres parts del món tenen el seu propi estil de vida, que difereix del nostre", conclou la dirigent alemanya. "Tots tenim les nostres tradicions, el nostre conjunt de valors i la nostra manera d'actuar", tot i que els valors que abans ha descrit com a determinants d'aquest suposat estil de vida europeu són, en realitat, universals.

Brussel·les es planteja rebatejar la nova polèmica vicepresidència de "protecció de l'estil de vida europeu"

Le Pen es vanta de marcar l'agenda

La dirigent ultradretana francesa Marine Le Pen va declarar aquest diumenge en un acte de Reagrupament Nacional: "Fins i tot els europeistes dubten. Ho hem vist amb el títol del comissari per a la Protecció de l'Estil de Vida Europeu. Gràcies a la pressió dels estats es veuen obligats a reconèixer que la immigració planteja la qüestió de mantenir el nostre mode de vida.

Pendents de l'examen del Parlament Europeu

Tots els comissaris han de passar encara l'examen de l'Eurocambra, amb unes audiències públiques davant els comitès parlamentaris corresponents a les seves àrees temàtiques. El grup socialista va criticar que el problema d'aquesta etiqueta és el fet que estigui vinculada amb la política migratòria i va demanar el canvi de nom. Els liberals el van titllar d'"enganyós i confús", i van assegurar que el nom "dona oxigen als que busquen estats de dret il·liberals i identitaris". 

Des dels verds, Ska Keller va assegurar que "fa por veure la proposta d'una cartera amb aquest nom que inclou migracions i protecció de fronteres". "Espero que la presidenta Von der Leyen no vegi cap contradicció entre donar suport als refugiats i als valors europeus". Fins i tot el titular de la polèmica cartera, el mateix Jean-Claude Juncker, expresident de la Comissió, es va mostrar contrari al nom:  "No m'agrada la idea que l'estil de vida europeu sigui oposat a la migració. Acceptar els que venen de lluny és part de l'estil de vida europeu", va declarar.

La nova Comissió Europea tindrà una vicepresidència per "protegir l'estil de vida europeu"