Internacional 18/05/2020

L'OMS promet una investigació independent sobre la resposta al covid-19

Els EUA i la Xina no se sumen a la petició, tot i que Xi Jinping s'havia obert a una revisió "imparcial"

Sònia Sánchez
4 min
El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanim, durant la 73 Assemblea de la organització a Ginebra.

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) durà a terme una revisió independent de la resposta donada des de l'inici de la pandèmia del covid-19. El director general de l'organisme, Tedros Adhanom, s'ha compromès a iniciar aquesta investigació "el més aviat possible", davant de la petició oficial formulada per un centenar de països a través d'una resolució presentada en la 73a Assemblea General de l'OMS, que se celebra entre avui i demà a Ginebra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La resolució, impulsada per tota la Unió Europea amb el suport de la majoria dels països de l'OMS però sense els Estats Units ni la Xina, demana "iniciar el més aviat que sigui possible" aquesta revisió "imparcial, independent i exhaustiva" sobre la resposta de l'OMS al covid-19. Alhora, li demana que treballi de prop amb l'Organització Mundial de Salut Animal (OIE, en anglès) i l'Organització d'Agricultura i Alimentació de la ONU (FAO) per "identificar la font zoonòtica del virus", és a dir, quin va ser l'animal que va fer d'intermediari entre els ratpenats (portadors de coronavirus) i els humans, suposadament en un mercat d'animals vius de Wuhan, a la Xina.

Una indagació que s'hauria de fer, diu el text, "amb missions sobre el terreny". I és potser per aquest punt que la Xina no s'ha sumat a la resolució –encara es nega a deixar entrar investigadors estrangers al seu territori–, malgrat que el seu president, Xi Jinping, ha expressat avui mateix el seu suport a "una revisió exhaustiva de tota la resposta donada al covid-19", això sí, "un cop [la pandèmia] estigui ja sota control". "Però aquesta revisió s'ha de fer amb ciència i professionalitat i ha d'estar liderada per l'OMS i conduïda amb total imparcialitat", afegia.

El president xinès ha comparegut virtualment davant de l'Assemblea de l'OMS per defensar l'actuació del seu govern davant del brot de coronavirus que es va originar en el seu territori. "En tot moment hem actuat amb obertura, transparència i responsabilitat. Hem proveït l'OMS de tota la informació convenientment i hem compartit tota la que teníem amb el món, a més d'ajudar molts països en necessitat", remarcava Xi Jinping, en un intent d'afrontar les acusacions de falta de transparència que li arriben des dels Estats Units però també des de molts altres països del món.

A més, s'ha compromès a posar a la disposició de tot el món la vacuna contra el covid-19 que està en desenvolupament a la Xina, perquè sigui "un bé comú global", i "la contribució de la Xina per assegurar l'accessibilitat a la vacuna dels països en vies de desenvolupament".

L'enfrontament dels EUA amb la Xina i l'OMS es fa patent

Però la intervenció del representant dels Estats Units, el secretari de Salut, Alex Azar, davant de l'Assemblea ha tornat a elevar la tensió entre els dos països, a l'insistir a acusar la Xina, tot i que sense mencionar-la explícitament, d'amagar informació. Segons Azar, si el brot de coronavirus s'ha convertit en una pandèmia global és a causa de "l'intent d'amagar el brot per part d'un estat membre" i del "fracàs d'aquesta organització [l'OMS] d'obtenir la informació que el món necessitava, un fracàs que ha costat moltes vides". El representant de l'administració Trump insistia així a culpabilitzar la Xina i l'OMS de la pandèmia, un posicionament que l'ha portat fins i tot a retirar els fons que aportava a l'organització i que eren la seva principal font de finançament.

La divisió política global davant del covid-19 és el que ha marcat aquesta 73a Assemblea de l'OMS, malgrat que les paraules més repetides entre els líders polítics que hi han participat virtualment hagin estat, precisament, solidaritat i coordinació. Un altre tema que genera divisió, l’adhesió de Taiwan com a estat membre de l’OMS(al que la Xina s’hi oposa) va quedar de moment ajornat.

Xi Jinping ha insistit en expressar el seu suport total a la gestió de Tedros Adhanom, i ha fet "una crida a la comunitat internacional a incrementar el finançament de l'OMS" per lluitar contra el coronavirus. Ell mateix s'ha compromès a aportar 2.000 milions de dòlars durant dos anys per contribuir a la resposta de l'OMS al covid-19 i per ajudar especialment els països pobres amb sistemes sanitaris més vulnerables, com els de l'Àfrica.

Davant del buit de finançament que han deixat els Estats Units, altres líders mundials s'han sumat també a Pequín i han anunciat noves aportacions, tot i que no han sigut tan concrets en les xifres. El president francès, Emmanuel Macron, s'ha compromès a "incrementar substancialment la seva contribució econòmica a l'OMS" i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha emplaçat tothom a mirar bé "el finançament" de l'OMS "per assegurar que és sostenible".

"Aquest és un moment d'unitat i solidaritat", ha emfatitzat Macron: "No ens podem permetre estar dividits ara" perquè "necessitem una OMS forta per plantar cara a la pandèmia". Igual que el xinès, el president francès ha insistit que la vacuna del coronavirus haurà de ser "un bé comú" i caldrà garantir-ne l'accés a tothom, perquè "la salut humana no es pot comprar ni vendre". També Angela Merkel ha insistit molt en la necessitat "d'unitat" dels governs mundials per afrontar la pandèmia i ha defensat l'OMS com "l'organització internacional legítima" per gestionar-la.

El mateix director general de l'organisme, l'etíop Tedros Adhanom, ha volgut deixar clar que "no s'han de crear nous organismes ni nous comitès, sinó reforçar els que ja tenim" i ha subratllat que aquesta pandèmia del covid-19 ha de servir perquè el món es prepari amb un marc exhaustiu de protocols internacionals perquè "una pandèmia d'aquest tipus no es pugui repetir mai més".

"El món no es pot permetre l'amnèsia que ha tingut fins ara. Al món no li falten eines, ciència ni recursos per afrontar pandèmies, el que li falta és un compromís sostingut per usar les eines, ciència i recursos que té", ha denunciat Adhanom, i ha reclamat "a totes les nacions comprometre's per assegurar que la pandèmia del coronavirus del 2020 no es torni a repetir mai més".

Adhanom vol que les lliçons del covid-19 serveixin per preparar el món per a les pandèmies que vindran en el futur, amb la temuda malaltia X encara en l'horitzó, però ha deixat clara una cosa: "Qualsevol esforç està condemnat al fracàs si no s'adreça a la interconnexió crítica entre la població i la natura i l'amenaça existencial del canvi climàtic, que està fent el nostre planeta menys habitable".

stats