Internacional 01/06/2021

Un activista de Bielorússia s'intenta suïcidar durant un judici

El jove s'ha apunyalat al coll amb un bolígraf després de denunciar extorsions i tortures

ARA
2 min
Una captura del vídeo en què es veu el jove activista després d'intentar-se suicidar.

BarcelonaSciapan Latipau, un activista opositor de Bielorússia, s'ha intentat suïcidar durant una vista judicial a Minsk després de confessar que els investigadors i les autoritats del país europeu l'havien extorsionat –amenaçant la seva família– perquè s'acabés declarant culpable. El jove opositor, detingut des del setembre del 2020 acusat d'un frau que ell mai havia admès, s'ha clavat un bolígraf al coll just després de pronunciar aquestes paraules: "Si no em declarava culpable, haurien obert causes penals contra la meva família i els meus veïns". El bolígraf l'havia aconseguit durant una pausa del judici.

Instants després, i davant els crits de pànic de bona part dels assistents a la sala, Latipau ha quedat estirat inconscient a terra amb la camisa plena de sang i a l'interior de la cel·la d'acusats. Posteriorment, ha sigut traslladat suposadament a un hospital on estaria sent tractat. La versió oficial diu que l'activista ha sobreviscut, però es desconeix quin és l'estat de la seva salut.

El suposat intent de suïcidi d'aquest dimarts és l'última mostra de la intensa persecució del règim d'Aleksandr Lukaixenko als activistes, i també mitjans de comunicació, que qüestionen el seu poder. Des que una part important del país –especialment les generacions més joves– va sortir al carrer l'estiu passat per protestar contra la victòria de Lukaixenko en uns comicis que, segons l'oposició, van ser fraudulents, la resposta del president contra les veus dissidents ha sigut més que contundent.

A banda dels milers de detinguts i empresonats i dels diversos exiliats, només en l'última setmana un polític de l'oposició va morir en circumstàncies estranyes a la presó. Un altre manifestant, un adolescent investigat per assistir a les protestes, va perdre la vida després de tirar-se des d'un edifici de setze plantes. Tot plegat, uns dies després que el mateix Lukaixenko ordenés desviar un avió que viatjava de Grècia a Lituània i fer-lo aterrar a Minsk al·legant una possible amenaça de bomba per acabar detenint i empresonant un periodista opositor. L'episodi va provocar una onada de sancions de la Unió Europea contra el govern bielorús, ferm aliat de la Rússia de Vladímir Putin.

stats