Com les agències turques enviaven refugiats a Bielorússia

L’ARA contacta amb un dels negocis, que ara tanquen la porta després que Turquia limiti els vols a Minsk

3 min
Polònia reforça la presència militar a la frontera amb Bielorússia.

IstanbulEl Rogyar n'ha vist sortir molts. “Massa”, afirma des del restaurant on treballa. Ell també va fugir del Kurdistan iraquià, però no vol anar a Europa, com han fet milers dels seus compatriotes aquests dies refiant-se de les promeses de Bielorússia. “No vull parlar dels que marxen cap allà, perquè em podrien negar el permís de residència a Turquia”, s'excusa. I també sap que tots els que pugen a l'avió tindran problemes a la frontera amb Polònia; per tant, nega amb el cap quan se li pregunta si ell ho faria: amb una feina pot mantenir-se i deixar enrere “l'entramat corrupte i la guerra” al Kurdistan iraquià.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Parla una mica de turc, cosa que no fan molts dels que viuen al barri d'Aksaray, prop del centre històric d'Istanbul, infestat de turistes. De fet, només estan de pas: no se'ls hi ha perdut res, a Turquia, i tampoc a Bielorússia. “Gairebé tots volen arribar a Alemanya”, assegura, en referència a molts dels seus amics i coneguts. La nova via que marca el camí cap al Vell Continent també passa per Turquia, previ pagament d'uns milers de dòlars i una carta d'invitació que bé podria estar signada pel mateix president bielorús, Aleksandr Lukaixenko. I el barri d'Aksaray és només una parada més en aquest camí, on les opaques agències de viatges es mesclen amb estacions d'autobusos i anuncis d'aerolínies per anar tan lluny com vulguis.

Bitllets a Minsk

En una agència de viatges on venen els ja no tan preuats bitllets a Minsk, el responsable preguntava la setmana passada a qualsevol que entrava si disposava de visat per viatjar a Bielorússia. Però amb un gest gairebé automatitzat, lliurava una targeta on trucar per aconseguir-lo. Al telèfon responien en àrab o en anglès. “Nosaltres ho arreglem tot: reserves d'hotel, transport des de l'aeroport i carta d'invitació [a Bielorússia]”, deia a l'altra banda del telèfon una dona, que responia en anglès a l'ARA pensant-se que parlava amb un refugiat. Segons explicava, la gestió té un cost de 2.000 dòlars per la carta d'invitació, bitllets d'avió a part. Els preus dels vols es van disparar quan molts refugiats començaven a adonar-se de la possibilitat de fer cap a territori europeu fent escala a Minsk. Segons el Rogyar, “tot va començar a l'agost, molts marxaven”. De fet, no era gens fàcil trobar bitllets d'un dia per l'altre: “No n'hi ha fins d'aquí a una setmana”, afirmava el treballador d'una agència.

Mentre cau la tarda, un jove libanès passa l'estona en un parc del barri on els rètols i les converses són en àrab. Com molts altres, ha vingut a Turquia a la recerca d'una vida millor. Però ja fa un any que va arribar i encara no ha trobat res que el retingui, i provar sort a Europa no només no és una opció forassenyada, sinó l'única alternativa. Segons assegura, alguns coneguts seus també han somiat amb viatjar a Bielorússia, i no només des de Turquia. “Des del Líban i des de tots els països àrabs ja fa temps que donen facilitats per anar a Minsk”, afirma.

Fi del joc

Segons Frontex, l'agència europea que vigila les fronteres, els que intenten passar a Polònia són ciutadans de l'Iraq, Síria, l'Afganistan, el Iemen i l'Iran. Tots provenien de vols, majoritàriament, de Dubai, Bagdad, Beirut o Istanbul, punt des d'on Turkish Airlines i l'agència estatal bielorussa, Belavia, oferien 20 vols setmanals. 

Però tot ha canviat. La UE i l'OTAN van acusar Bielorússia d'intentar "desestabilitzar la seguretat al bloc per mitjans no militars". Turquia també ha estat acusada d'estar implicada en el tràfic de persones des de Bielorússia a països de la UE, cosa que Ankara ha negat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va demanar la setmana passada sancions a "les companyies aèries de tercers països" implicades en el tràfic de persones. I la demanda va tenir resultats: Turquia ja no permet la venda de bitllets d'avió per a Bielorússia a ciutadans de Síria, l'Iraq i el Iemen a causa de les "travesses frontereres il·legals" entre Bielorússia i Polònia, segons va anunciar la Direcció General d'Aviació Civil. 

L’endemà que Turkish Airlines i Belavia decidissin vetar l'entrada en els vols a Minsk a aquests ciutadans, l'ARA torna a contactar amb l'agència que proporciona el visat. “Torni a trucar demà. Estem mirant com redirigir els ciutadans iraquians. Els sirians encara poden fer escala a Dubai”. Diumenge cap d'aquestes nacionalitats podia fer cap escala: no podien anar enlloc. La mateixa agència ho confirmava un dia més tard: “Em sap greu, estem fora de servei, no podem fer res per ajudar-lo”. 

stats