Internacional 26/07/2019

Adriana Cabeceran: “Les morts del Mediterrani responen a un genocidi”

Entrevista a la membre de la plataforma Stop Mare Mortum

F.m.
1 min

BarcelonaDes de Stop Mare Mortum fa anys que repeteix que la situació que es viu al Mediterrani respon a un genocidi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És que ho és. És un genocidi perquè no es tracta d’un fet puntual sinó que respon a unes polítiques públiques dels estats i de la mateixa Unió Europea que permeten i potencien la situació que es viu al Mediterrani.

L’escolto.

És un genocidi per omissió, perquè les institucions europees no tenen cap operatiu de rescat efectiu al Mediterrani. I també és un genocidi per acció, perquè ara criminalitzen les ONG que suplien la seva inacció al Mediterrani intentant salvar vides. Europa està deixant morir la gent al Mediterrani de forma sistemàtica.

Creu que se’n parla poc?

Totalment. No se’n parla i és un dels problemes més grans que afrontarem com a societat. Gairebé no es parla del Mediterrani, però és que encara es parla menys de la travessia que aquestes persones han de fer pel desert del Sahel abans d’arribar al mar, o del seu patiment i el de les seves famílies. Però també hi ha una intencionalitat de la política europea perquè no se’n parli.

Què és el pitjor de tot plegat?

Aquestes persones solen fugir d’autèntiques barbaritats. M’indigna especialment que després de tant de sofriment acabin morint ofegades enmig del mar Mediterrani. A més, als que sobreviuen i arriben a Europa els espera un sistema d’asil que tampoc funciona, i que continua vulnerant sistemàticament els seus drets humans, els seus drets més bàsics.

stats