Internacional 24/06/2021

L'Àfrica entra en la tercera onada amb només un 2,5% de vacunats

Alarma per l'augment dels contagis a causa de la variant delta

4 min
Població vacunada amb almenys una dosi al món

BarcelonaMés de la meitat dels 80 països empobrits del planeta s'estan quedant sense vacunes contra el covid-19, ha alertat l'Organització Mundial de la Salut, just quan a l'Àfrica ha començat la tercera onada de la pandèmia, accelerada amb la variant delta del virus, més contagiosa. Tots aquests països depenen del pla Covax patrocinat per l'OMS, que compra vacunes als fabricants agrupant la demanda per millorar la capacitat negociadora i ofereix descomptes als estats amb menys recursos. Però la realitat és que el mecanisme està fallant estrepitosament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Diria que la meitat o més [d'aquests països] no tenen prou vacunes per mantenir els programes de vacunació ara mateix", apuntava aquest dilluns Bruce Aylward, assessor de l'OMS, i matisava que probablement són "molts més". Alguns governs ja s'han quedat sense dosis per continuar immunitzant la població.

Les vacunes que l'Índia no ha pogut enviar

Una part del problema és que el Serum Institute de l'Índia, superat per l'esfereïdor impacte de la pandèmia al seu país, s'ha endarrerit en els plans de lliuraments, però en el fons el que falla és el mateix mecanisme. Un article publicat aquesta setmana per la prestigiosa revista britànica The Lancet argumenta que Covax ha estat "una idea bonica que s'ha quedat curta", a causa de l'acaparament de la producció per part dels països més rics: "Covax pretenia subministrar vacunes de covid-19 per a tothom seguint criteris de solidaritat i equitat, però desafortunadament això no ha passat i els països rics s'han comportat pitjor que en el pitjor dels malsons".

Vacunació en un centre de persones grans a Johannesburg, el mes passat.

A escala africana, només s'han administrat 44 milions de dosis de vacunes a tot el continent, menys que el 2,5% de la població. Només un 1% d'africans han rebut la pauta completa. Amb una població més jove i menys concentrada, el continent ha capejat les primeres onades: es comptabilitzen 5,2 milions de contagis i 138.000 morts en tot el continent, deu mil més que al Regne Unit i una quarta part de les que s'han registrat als Estats Units. Ara la tercera onada ha encès totes les alarmes: els països que estan patint més en aquest moment són Sud-àfrica, Uganda, Tunísia, Zàmbia i Namíbia.

"Estem en un moment preocupant. Fins ara el continent havia estat molt resilient, per la ràpida resposta inicial i el factor de la joventut de la seva població, però ara les dades són preocupants. Veiem increments diaris de 25.000 casos i 500 morts, unes xifres que recorden els pics de la segona onada, que es va produir al gener", explica a l'ARA José Segura Clavell, director de Casa Àfrica. "Són xifres demolidores i la tercera onada pot tenir un impacte molt important després del que hem vista a l'Índia, tenint en compte el baix índex de vacunació".

Apartheid de les vacunes

Segura alerta que aquesta situació no és una fatalitat sinó el resultat del que ell i molts d'altres anomenen l'apartheid de les vacunes: "Els països més desenvolupats han acaparat gairebé totes les existències i els pobres ja van perdre des de l'inici la cursa per les reserves de producció. Covax va confiar gairebé la totalitat de la producció a AstraZeneca que s'havia de fabricar al Serum Institute de l'Índia, però el brutal impacte de la pandèmia en aquell país va portar a paralitzar les exportacions per prioritzar la vacunació de la seva població", recorda. Covax havia de garantir la vacunació d'almenys el 10% de la població dels països amb menys capacitat de compra a finals del 2021, però, com diu Clavell, "ja sabem que aquest objectiu serà impossible d'assolir al 90% de països africans, i en molts llocs estem veient que falten vacunes per administrar les segones dosis". Fins ara el continent ha rebut menys de 60 milions de dosis i només 23 milions a través del mecanisme Covax. D'aquests 60 milions, se n'han administrat el 73%: només hi ha 12 milions de vacunats amb la pauta completa, dels quals 7 són marroquins, perquè el règim de Mohamed VI s'ha espavilat pel seu compte.

Un grup de persones amb mascareta a Zimbàbue.

El director de Casa Àfrica destaca que ara és clau potenciar la capacitat del continent de fabricar vacunes, cosa que el faria més resilient davant de futures pandèmies. En aquest sentit Sud-àfrica i l'OMS van anunciar dilluns un pla per desenvolupar al país un hub per augmentar la producció de dosis de tecnologia ARN missatger. "Però encara falta molt de temps perquè ho puguem veure", adverteix Segura. L'altre factor clau que podria canviar les coses s'arrossega des de fa més d'un any: la liberalització de les patents, un debat que segons l'expert "s'hauria de fer amb el mapa dels índexs de vacunació de l'Àfrica al davant perquè desapareixerien tots els peròs de cop". Ho deia aquesta setmana el president sud-africà, Cyril Ramaphosa: "La negativa egoista i injusta de les farmacèutiques i els governs occidentals a concedir excepcions de patents d'emergència a les vacunes covid-19 posa en perill tot el món". Perquè com més circula el virus més creix el risc que sorgeixi una variant resistent a les vacunes de què disposem avui.

És el que fa mesos defensen des de Metges Sense Fronteres. Com explica Kate Elder, assessora de la campanya d'accés a les vacunes de l'oenagé, "Covax no es va crear per tenir èxit, sinó per funcionar dins dels paràmetres actuals del mercat farmacèutic, en què es veu quants diners es poden recaptar i després es pensa en el que es pot negociar amb la indústria a canvi d'aquests fons. Covax es va quedar enrere, ja que els governs dels països rics van assegurar les seves dosis a través d'acords bilaterals amb una indústria que va actuar tal com s'esperava: venent la vacuna primer als compradors que podien pagar més". I després d'aquest acaparament, "ara el model depèn en gran mesura de la caritat dels països rics en forma de donacions per tapar un enorme buit".

En el fons, diu el director de Casa Àfrica, "un ritme de vacunacions tan lent no ha fet sinó augmentar l'abisme entre els països desenvolupats i la gran majoria de l'Àfrica subsahariana, i el gran impacte del coronavirus al continent no ha estat sanitari sinó econòmic, perquè la majoria de països no tenen un coixí social amb què amortir l'aturada que ha suposat la pandèmia per a les seves economies i l'únic que pot aixecar-les ara és la vacuna. I la pitjor pandèmia al continent continua sent la pobresa".

stats