Cop d'estat al Gabon
Internacional Àfrica 31/08/2023

Qui és el general Oligui Nguema, el nou president del Gabon?

El cap de la Guàrdia Republicana, una unitat d’elit de l’exèrcit, encapçala la transició després del cop

Èlia Borràs
3 min
El general Brice Oligui Nguema, en una imatge d'arxiu.

Koudougou (Burkina Faso)El grup d'oficials del Gabon que dimecres van enderrocar el president Ali Bongo han nomenat el general Brice Oligui Nguema president de la transició. El nou home fort del país és el comandant de la Guàrdia Republicana, una unitat d’elit de l’exèrcit encarregada de protegir funcionaris i institucions de l’estat, que compta amb 2.500 efectius i és una de les més ben equipades: aquest any havia obtingut quatre blindats lleugers AML-90 i havia reclutat 679 nous agents. Mentrestant el president apartat del poder, proclamat guanyador de les eleccions de dissabte i que els colpistes consideraven fraudulentes, està retingut a la seva residència i ha demanat “ajuda als amics de l’exterior”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nguema no és nou en el poder. Provinent de la província d'Haut-Ogooué, a l’est del país, es va formar a l’acadèmia militar de Meknès, al Marroc, i va servir a les files de la Guàrdia Republicana sota el regnat d’Omar Bongo (1967-2009), el pare del president deposat. Nguema va passar deu anys a l'estranger, com a agregat militar del Gabon a les ambaixades del Marroc i el Senegal. Però el 2019 va tornar al país, on va assumir el càrrec de cap d’intel·ligència de la Guàrdia Republicana, i el 2020 es va convertir en el cap d’aquesta unitat d’elit, molt pròxima a la presidència i al poder i que té per lema “Defenso el meu president amb honor i fidelitat!” En una entrevista a Le Monde publicada aquest dijous, Nguema reconeix que "ha jubilat" Ali Bongo.

Connexions familiars amb la dinastia Bongo

Segons el Projecte per la Informació sobre el Crim Organitzat i la Corrupció (OCCRP), Nguema és considerat un cosí pel president destituït i durant el 2015 i el 2018 va comprar cases per un valor de més d’un milió d’euros a l’estat nord-americà de Maryland. Nguema no és només un militar, sinó que també és un home de negocis. Formava part dels membres del conegut com el sistema Bongo, un clan que s’ha enriquit durant molts anys.

El Gabon és un país ric en petroli i el seu sòl conté una de les reserves més importants de manganès del món, explotades per la metal·lúrgica francesa Eramet. Segons el mateix informe d’OCCRP, el pare d’Ali Bongo, Omar, que va governar el país durant quatre dècades, havia acumulat una fortuna de “183 cotxes, 39 propietats de luxe a França i 66 comptes bancaris”. Un informe sobre fluxos financers il·lícits dels Senat dels EUA assegura que el president deposat va viatjar-hi amb un milió de dòlars en efectiu per donar-lo a una de les seves filles universitàries que es volia comprar un pis a Nova York.

El Gabon és un dels trenta països amb menys densitat de població del món –9 habitants per quilòmetre quadrat–. Amb 2,3 milions d’habitants, el 30% de la població viu sota el llindar de la pobresa (menys de cinc dòlars al dia), segons dades del Banc Mundial. Per això les xarxes socials van plenes de vídeos de gent celebrant als carrers la fi d’una "democràcia" sense garanties. La població està a l'espera de veure quin són els passos següents de Nguema, tot i les seves connexions amb els Bongo.

De moment, el president de l’Assemblea Nacional i membres de l’entorn d’Ali Bongo han estat arrestats per “traïció”, “malversació de fons públics” i “falsificació de signatures”, segons han anunciat els colpistes aquest matí.

stats