FRANÇA
Internacional 30/07/2019

Alerta a París pels nivells de plom al voltant de Notre-Dame

L’incendi de la catedral va fondre 400 tones d’aquest metall contaminant

Alícia Sans
3 min
La catedral de Notre-Dame de París envoltada de bastides per les obres de reconstrucció, tres mesos després de l’incendi que la va afectar.

ParísPreocupació entre els habitants de París pels nivells de contaminació per plom que s’han detectat als voltants de la catedral de Notre-Dame. Tres mesos després de l’incendi del temple -del qual encara no s’han determinat les causes exactes, tot i que s’ha descartat la hipòtesi criminal-, la capital francesa ha registrat importants concentracions de plom en sòls al voltant del monument. A l’abril l’aparatós incendi va calcinar l’agulla central i part del sostre de l’edifici davant dels ulls incrèduls de milers de persones. En total, les flames haurien cremat unes 400 tones de plom que formaven part de l’estructura i que van acabar dispersant-se per l’aire en forma de partícules.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És aquesta quantitat considerable de material tòxic la que amoïna els residents dels barris a tocar de Notre-Dame. La setmana passada l’Ajuntament de París va haver de tancar “per precaució” dues escoles no gaire lluny de la zona on durant l’estiu es realitzaven activitats de lleure. Les autoritats van trobar nivells de plom per sobre dels 5.000micrograms per metre quadrat als patis exteriors, una xifra que l’Agència de Salut de l’Illa de França (ARS), juntament amb el ministeri de Salut, han establert, a correcuita, com a límit màxim a no sobrepassar en exteriors, ja que no existeix cap marc regulador mediambiental o sanitari que l’estipuli.

Denúncia per mala gestió

L’associació mediambiental Robin des Bois ha denunciat les autoritats franceses per manca de comunicació i transparència sobre els riscos relacionats amb la contaminació per plom. L’ARS -tampoc la Prefectura de París- no va mencionar la presència de plom fins al cap de 12 dies després de l’incident, quan va assegurar que només afectava “els locals que podrien haver estat oberts durant l’incendi” i va recomanar als habitants de la zona que netegessin els seus mobles amb “tovalloletes humides”.

Per la seva banda, i només tres dies després de l’incendi, l’associació Robin des Bois reclamava una “operació de sanejament” com a “requisit previ” abans de reconstruir una nova agulla. A més, ja alertaven que “la successió de pluges, tempestes, sequedat i vent” facilitaria “la migració del plom en sòls i la mobilització de pols tòxica”. De fet, l’organització ecològica recomanava que totes aquelles persones que havien intervingut en les tasques d’extinció i salvament de l’incendi -bombers, personal d’ambulàncies, policies o agents encarregats de retirar les obres d’art- fossin sotmeses a una anàlisi de plom per mesurar el nivell en sang d’aquest metall, ja que des de l’associació asseguren que els signes clínics d’intoxicació no es perceben immediatament.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el plom és una substància que afecta els sistemes nerviós, hematològic, gastrointestinal, cardiovascular i renal. Des de l’OMS també apunten que “un nivell relativament baix d’exposició pot causar danys neurològics greus i en alguns casos irreversibles”. A més, l’autoritat internacional assegura que els nens són més vulnerables als efectes neurotòxics d’aquest metall.

És per tot això que l’associació Robin des Bois creu que les autoritats haurien d’haver pres “mesures immediates de reclusió de la població veïna i dels treballadors”, segons el text de la denúncia al qual ha tingut accés l’agència France-Presse. De la mateixa manera, també haurien d’“haver impedit les multituds a prop de l’incendi mentre estava passant”, a més d’“imposar un allunyament i reclusió de la població”.

En la denúncia contra persona no determinada -però que assenyala amb el dit l’Ajuntament de París, el ministeri de Cultura, l’ARS i la prefectura de París i la regió de l’Illa de França-, també es posa de manifest que “s’hauria d’haver donat recomanacions sanitàries immediatament després del sinistre o en un termini raonable, és a dir, de 24 o 48 hores”.

stats