Internacional 27/09/2019

Alliberats 300 nens d'un 'centre de tortura' a Nigèria

Les víctimes estaven lligades i mortes de fam i eren sotmeses a programes d'adoctrinament

Ara
2 min
Un grup d'encadenats alliberats del centre de tortura de Kaduna, a Nigèria

BarcelonaLa casa dels horrors disfressada d'una suposada escola corànica. La policia de Nigèria va alliberar ahir dijous a la tarda més de 300 persones, la majoria nens i adolescents, que estaven retinguts a la força, torturats i encadenats, segons ha informat aquest divendres el govern de l'estat de Kaduna, al nord del país. Els agents sospiten que en realitat a les víctimes les estaven sotmetent a una mena d'adoctrinament salvatge i, segons ha comprovat Reuters, algunes de les víctimes tenien marques visibles de fuetades a l'esquena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment han transcendit pocs detalls sobre les víctimes, però la premsa local, com 'Vanguard', assenyala que entre les víctimes hi ha nens d'entre 5 i 10 anys, alguns dels quals han comentat que procedeixen de Burkina Faso i Mali, tot i que la majoria són veïns d'altres estats del nord nigerià, de majoria islàmica.

Un policia nigerià acompanya un dels detinguts a la força, que porta l'esquena marcada per les tortures

L'alerta que l'escola corànica no era un centre educatiu convencional la van donar alguns dels veïns, que van alertar la policia de coses estranyes a l'interior. Els agents van entrar al complex, situat a la ciutat de Kaduna, i hi van trobar escenes d'una autèntica casa dels horrors. La canalla ha declarat que han patit abusos sexuals i que els lligaven amb cadenes als turmells perquè no poguessin escapar-se, alhora que els forçaven a recitar L'Alcorà. Es desconeix quant de temps portaven tancats al centre i si els progenitors els hi havien portat voluntàriament.

El director d'aquest centre ha assegurat que es tracta d'una escola que com a única activitat té la instrucció en la fe islàmica i ha rebutjat la versió policial que diu que en realitat es tracta d'un centre de rehabilitació per obligar els infants a seguir els preceptes musulmans. Juntament amb ell hi ha set detinguts més, que formen part del personal del complex com a suposats mestres.

El cap de la policia local, Ali Janga, afirma que les 300 persones que hi havia a l'interior estaven segrestades i que els seus captors les han "utilitzat i deshumanitzat". El principal objectiu de les autoritats locals, ara, és localitzar els familiars dels menors, que un cop alliberats dels seus segrestadors van ser traslladats a un estadi esportiu de la ciutat a l'espera que puguin tornar a casa o els reclamin els seus tutors legals.

Brutícia i residus s'acumulen al terra de l'escola que amagava un centre de tortures a nens

Les escoles islàmiques proliferen als estats del nord de Nigèria, colpejats per la pobresa severa, i són en moltes ocasions una sortida per a moltes famílies que, com que no poden mantenir els fills, opten per enviar-los allà perquè es formin i puguin menjar cada dia. De fet, aquest tipus de centres han rebut infinitats de denúncies per part d'associacions de drets humans que han denunciat repetidament que els responsables obliguen els menors a demanar almoina pels carrers.

A principis d’aquest any, el govern del president Muhammadu Buhari, que professa l'islam, va anunciar un pla per il·legalitzar les escoles islàmiques en un projecte a mig termini que encara no s'ha concretat.

stats