Estats Units

La policia deté un jove de 22 anys en relació al tiroteig d'Illinois del 4 de juliol

L'atemptat deixa almenys sis morts i una trentena de ferits

ARA
3 min
USA-JULYFOURTH/SHOOTING

BarcelonaAlmenys sis persones han mort a trets i una trentena han resultat ferides aquest dilluns mentre tenia lloc una de les moltes desfilades del 4 de Juliol, el Dia de la Independència als Estats Units, a Highland Park, una ciutat benestant de l'estat d'Illinois, uns quaranta quilòmetres al nord del centre de Chicago. Vuit hores després del tiroteig, la policia ha anunciat una detenció, tot i que encara no ha explicat la seva relació amb els fets: Robert E. Crimo III, de 22 anys, resident d'un barri residencial de Chicago. Segons informe The Washington Post, va ser detingut sense incidents després que un agent de policia va veure el seu cotxe, un Honda Fit del 2010, en una carretera transitada al nord de Chicago. Crimo va intentar fugir, però va ser atrapat i després emmanillat boca a terra a la vorera. Les seves fotografies coincideixen amb les imatges a les xarxes socials d'un Bobby Crimo que actua com a artista de rap de la zona de Chicago sota el nom d'Awake the Rapper.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment, fonts de l'oficina del xèrif del comtat de Lake creuen que ha estat un atac a l'atzar, i en desconeixen la motivació. Les mateixes fonts policials apunten que el tirador podria haver actuat des d'un edifici alt. Un testimoni l'ha descrit com a metòdic i d'estil militar per la manera com estava ajupit mentre disparava contra la multitud. Diferents imatges de les xarxes socials mostren que la policia patrullava per la zona amb rifles.

Entre els ferits, d'edats compreses entre els 8 i els 85 anys,i ha almenys quatre criatures

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha expressat la seva commoció “per aquesta violència sense sentit amb armes de foc que ha tornat a causar dolor a la ciutadania nord-americana aquest dia de la Independència”.

Tiroteig en una desfilada del 4 de juliol a Chicago

Els assistents a la desfilada, alguns visiblement ensangonats, han començat a córrer, preses del pànic, després que es registressin els primers trets, només deu minuts després que comencés la desfilada. Testimonis presencials han assegurat a diferents mitjans de comunicació que havien sentit almenys fins a 20 trets.

“Estem ajudant la policia de Highland Park amb un tiroteig a l'àrea de la ruta de la desfilada del Dia de la Independència. MANTINGUI'S FORA DE L'ÀREA: permeti que les forces de l'ordre i els equips d'emergència facin la seva feina”, ha tuitejat l'oficina del xèrif de Lake. Diverses localitats properes han cancel·lat també les celebracions previstes.

L'incident és l'últim d'una sèrie de tirotejos massius als Estats Units. El 14 de maig, 10 persones van morir després que un home armat ataqués els compradors d'un supermercat a Buffalo, Nova York. Deu dies després, 19 nens i dos professors van ser assassinats per un pistoler que tot just havia fet 18 anys a Uvalde, Texas. El nou tiroteig, doncs, només farà que atiar el debat sobre el control d'armes als Estats Units.

"Hi ha un tirador"

Highland Park té una població de poc més de 30.000 persones, de les quals més del 82% són blanques. Debbie Glickman, resident a la població, ha dit que era en una carrossa de la gran desfilada amb els seus companys de feina i que el grup estava preparat per enfilar la ruta principal quan han vist que la gent fugia de la zona. "La gent ha començat a dir: «Hi ha un tirador, hi ha un tirador, hi ha un tirador»" –ha assegurat Glickman a l'agència Associated Press–. Així que ens hem posat a córrer. Hem corregut i prou. És com un caos massiu allà baix". Aquest testimoni, però, no ha sentit cap soroll ni ha vist ningú que semblés ferit. "Estic tan espantat –ha dit.– És tan trist". Inicialment, però, alguns dels participants i del públic que assistia a la desfilada creien que es tractava de focs artificials.

Una altra assistent, Lisa Schulkin, deia: "De sobte, acabes de sentir els trets, múltiples i ràpids, seguits, i després masses, masses de gent corrent –informa el New York Times citant les seves declaracions a una estació de notícies local, WGN9–. Els carrers estaven plens de gent corrent, nens plorant". Ella i altres persones s'han amagat sota un cotxe. El diputat demòcrata Brad Schneider era a la zona amb el seu equip de campanya quan ha començat el tiroteig. "El meu equip i jo estem segurs –ha dit–. El meu condol a la família de les víctimes i als seus éssers estimats; prego pels ferits i per la meva comunitat, i prenc el compromís de fer tot el possible perquè els nostres fills, els nostres pobles i la nostra nació siguin més segurs. Prou és prou!".

stats