Commoció per l'assassinat de deu persones a mans d'un jove supremacista blanc a Buffalo

La policia diu que processarà per crim d'odi el presumpte autor, un noi de 18 anys que va transmetre en directe l'atac a Twitch

ARA
3 min
Agents de policia a l'escena després d'un tiroteig al supermercat TOPS de Buffalo

BarcelonaUn noi de 18 anys supremacista blanc va assassinar a sang freda deu persones i en va ferir tres més diumenge en un supermercat d'un barri segregat de Buffalo, a l'estat de Nova York. Armat amb un rifle automàtic i vestit amb roba militar, el noi, identificat com Payton S. Gendron, va viatjar durant hores amb el seu cotxe fins al lloc dels fets i va transmetre la massacre per Twitch. Onze de les tretze víctimes eren negres, en un dels episodis més greus de violència racista de la història recent dels Estats Units. Les autoritats han explicat que investiguen els fets com un crim d'odi i que el presumpte autor ha estat posat sota custòdia amb un protocol de prevenció de suïcidis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després que els policies convencessin Gendron perquè es rendís, es va saber que havia difós un manifest de 180 pàgines ple d'eslògans racistes i antiimigració en què es defensava la teoria de la substitució, segons la qual la població blanca dels Estats Units estaria sent substituïda per gent amb un altre color de pell. Segons ha informat aquest vespre la policia, el noi havia estat sotmès a una avaluació psicològica després que proferís amenaces "genèriques" a l'institut on estudiava. Va estar ingressat un dia en un centre de salut mental i després el van enviar a casa.

"Ningú neix odiant els negres"

A Buffalo s'han succeït aquest diumenge les vetlles per les víctimes de l'atemptat, amb la gent encara commocionada i intentant explicar-se el brutal atac. El supermercat Tops era l'únic que funcionava al districte de l'est de la ciutat, l'únic punt de trobada en un dels llocs dels Estats Units amb més segregació residencial entre blancs i negres. La plaça on es trobava l'establiment està envoltada de solars buits que són, segons els veïns, el fruit de dècades de segregació i racisme sistèmic. "Només té 18 anys. On va aprendre tot això? Qui l'hi va ficar al cap? On eren els seus pares quan llegia tot això a internet? És com una secta, però és racisme i supremacisme blanc. I això s'ensenya. Ningú neix odiant els negres", deia al New York Times Karen Davis-Butler, una infermera veïna del barri.

L'autor va viatjar tot sol en cotxe durant hores fins al supermercat, i en sortir del vehicle a l'aparcament va disparar contra quatre persones i en va matar tres. Després va entrar a l'establiment, on va matar el guàrdia de seguretat, que era un expolicia, i va disparar contra diversos clients. La policia va convènce'l que es rendís quan estava envoltat i amenaçava de suïcidar-se. Twitch, la plataforma de vídeos en directe d'Amazon, popular entre els jugadors de videojocs, va emetre un comunicat explicant que ha tancat el canal on es transmetia la massacre assegurant que tenen una política de "tolerància zero amb qualsevol forma de violència", que havien suspès l'usuari indefinidament i que havien pres "totes les mesures necessàries, incloent-hi vigilar tots els comptes que estaven reproduint el contingut".

Un atac planificat

"Ho va planificar tot al detall i va conduir més de 300 quilòmetres fins aquí. Sabia perfectament el que feia, i això és molt trist. En aquest país hi ha gent molt malalta, gent que només vol una guerra racial i que estan disposats a fer el que calgui per provocar-la. Ens hem de despertar", explicava al The Guardian Maurice Burse, un altre veí del barri.

Agents de policia assegurant la zona després d'un tiroteig al supermercat Tops de Buffalo.

El noi va comprar el fusell legalment, aprofitant que les normes que regulen la venda d'armes a l'estat de Nova York són menys restrictives amb les armes llargues que amb les pistoles: s'exigeix a tots els menors de 21 anys tenir permís per comprar una arma curta, però no hi ha cap requisit per als fusells o les escopetes, que es poden comprar als 18 o tenir-ne des dels 16. El propietari de la botiga on el va comprar assegura que a la base de dades d'antecedents penals no hi havia res sobre el jove.

En un acte d'homenatge als policies morts en acte de servei, el president Joe Biden s'ha referit a "l'odi que taca l'ànima d'Amèrica" i ha lamentat que "un tirador solitari equipat amb armament de guerra i l'ànima plena d'odi hagi mort deu persones innocents a sang freda". En una visita a Nova York al febrer va prometre prendre mesures davant l'auge de la violència amb armes de foc a la ciutat. Segons l'organització Gun Violence Archive, les armes de foc van causar als Estats Units l'any passat la mort de 45.000 persones, de les quals 24.000 es van suïcidar.

stats