Internacional 26/08/2020

Almenys 100 morts i 105 ferits a causa d'una riuada a l'Afganistan

Les pluges torrencials afecten la ciutat de Charikar en plena nit

Ara
2 min
Un home plora al costat de la seva casa destruïda mentre els socorristes busquen cossos

BarcelonaAlmenys 100 persones han mort i 105 més han resultat ferides aquest dimecres a causa d'una brutal riuada a la ciutat afganesa de Charikar, situada a 63 quilòmetres al nord de Kabul. L'allau d'aigua s'ha produït en plena nit, quan tothom dormia, i això ha impedit que la gent pogués fugir a temps.

Imatges difoses pels mitjans de comunicació locals mostren un panorama desolador: carrers coberts de roques i fang, cases completament arrasades i cotxes que han sigut arrossegats per l'aigua i han acabat encastats contra arbres i edificis. Charikar és una ciutat d'uns 200.000 habitants i capital de la província de Parwan.

Es tem que la xifra de víctimes pugui augmentar, ja que moltes persones han quedat atrapades sota la runa. De moment les autoritats no han facilitat dades sobre el nombre de desapareguts. Només el ministeri afganès de Gestió de Desastres s'ha limitat a destacar que unes 500 cases han quedat destruïdes. Els equips de rescat treballen per localitzar possibles supervivents, però els efectius són molt reduïts i sovint duen a terme la recerca manualment per falta de maquinària per apartar la runa.

La ciutat, devastada

"La inundació va començar cap a les tres de la matinada. Ens vam despertar i vam sortir de casa, però la meva mare va quedar atrapada al soterrani. Malauradament, ha mort", ha explicat compungit per telèfon un jove afganès de 20 anys, Samiullah, que, com tants d'altres, ha hagut de fugir de casa amb la roba que portava i res més.

"Gairebé tota la ciutat ha quedat devastada", ha assegurat, per la seva banda, un membre del consell provincial de Parwan, Mohammad Khalil Fazli, mentre que un altre, Esmatullah Mohammadi, no ha pogut dissimular la seva ràbia en declaracions al New York Times: "El govern no hauria d'haver permès a aquesta gent construir la seva casa aquí. Tothom sap que això és una riera".

A l'Afganistan, el buit de poder en bona part del país o la corrupció de l'administració fan que s'hagi edificat en zones inundables o literalment insegures. A això s'afegeixen els més de 40 anys de guerra, que han deixat bona part del país desforestat, i les conseqüències del canvi climàtic. De fet, a l'Afganistan cada any se solen registrar pluges torrencials que sovint provoquen desplaçaments de terres, però no amb la virulència d'aquesta nit.

La situació després de la riuada és tan desesperada que fins i tot els talibans han mostrat la seva solidaritat amb les víctimes a través d'un comunicat i han sol·licitat als seus combatents a la zona que ofereixin ajuda als afectats en la mesura del possible. Per la seva banda, el president afganès, Aixraf Ghani, ha expressat el seu condol a les víctimes i ha fet una crida a empresaris, comerciants i organitzacions humanitàries perquè ajudin els damnificats.

stats