Brasil

Bolsonaro respon a les acusacions de colpisme amb un bany de masses

Desenes de milers de persones es manifesten a São Paulo per fer costat a l'expresident ultra, que té diversos processos judicials oberts

ARA
2 min
Bolsonaro, amb una bandera d'Israel, a la protesta.

BarcelonaL'expresident brasiler Jair Bolsonaro ha reunit aquest diumenge, matinada a Catalunya, milers de seguidors a São Paulo per donar-se el seu primer bany de masses des que va deixar el poder a finals del 2022 i defensar-se de les investigacions per un suposat intent de cop d'estat. Dalt d'un camió instal·lat en plena avinguda Paulista, la més emblemàtica de la ciutat, Bolsonaro ha negat l'existència d'una trama colpista i s'ha presentat com a víctima d'una persecució política.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Què és un cop? Són tancs al carrer, són armes, és conspiració… Res d'això es va fer al Brasil”, s'ha defensat davant una multitud vestida de verd i groc, els colors de la bandera, i que l'aplaudia i cridava "mite" a cada tres frases. Alhora, ha assegurat que "la minuta d'un decret d'estat de setge", suposadament redactada per assessors de Bolsonaro i sobre la qual se centren les investigacions policials, és un mecanisme emparat per la Constitució i que, de tota manera, finalment no va ser activat.

D'altra banda, l'ultradretà ha fet una crida a “pacificar” el país i ha demanat als legisladors que aprovin una amnistia per a les persones condemnades per envair les seus de la Presidència, el Congrés i el Tribunal Suprem a Brasília el 8 de gener del 2023. Amb tot, no ha volgut carregar explícitament contra un dels seus blancs favorits, els jutges del Tribunal Suprem, que ja li van retirar el passaport a principis de mes i li van prohibir sortir del país en el marc de les investigacions policials que també involucren diversos generals i aliats de l'expresident.

Amenaces al Suprem

En una mostra de múscul polític, l'ex primera dama, Michelle Bolsonaro, un grapat de governadors i alcaldes, així com al voltant d'un centenar de legisladors, han acompanyat l'ultradretà a la palestra. A diferència del to mesurat usat per Bolsonaro, l'influent pastor evangèlic Silas Malafaia sí que ha carregat contra el Tribunal i ha esmentat una suposada “enginyeria del mal” per intentar empresonar el líder ultra, que ja ha estat inhabilitat fins al 2030 per qüestionar les urnes electròniques usades en els comicis. Malafaia va advertir que, si els magistrats del tribunal ordenen empresonar Bolsonaro, "no serà per a la seva destrucció [de l'expresident], sinó per a la d'ells".

Embolcallats en banderes del Brasil, la majoria ha obeït la consigna de Bolsonaro de no portar cartells amb les habituals soflames contra el tribunal o contra el president Luiz Inácio Lula da Silva. Tot i això, durant la protesta hi va haver crits de “lladre” contra Lula i en conversa amb Efe diversos manifestants van qüestionar la “imparcialitat” del Suprem. Vítor Allen, de 39 anys, arribat en avió des de l'estat de Tocantins, admetia: "Ens hauria agradat que hi hagués hagut un cop d'estat, però malauradament no va ser així”, afirmava Allen a Efe sense cap titubeig, alhora que reclamava la “falta de degut procés” en les investigacions contra Bolsonaro. Més moderats, Lisiane i Heitor Lopes, empresaris agrícoles de 65 i 66 anys, respectivament, es declaraven “de dretes però demòcrates” i deien que “tot pot ser investigat” si es compleixen certs paràmetres. “Si Bolsonaro és detingut per ordre del Suprem, hi pot haver aldarulls”, asseguraven, referint-se a un escenari temut i considerat probable per a molts dels manifestants.

stats