Amèrica Llatina

Maten a trets el fiscal que investigava l'assalt a un canal de televisió a l'Equador

César Suárez tenia oberts també casos de corrupció

ARA
3 min
Policies inspeccionant el vehicle amb què anava el fiscal César Suárez

BarcelonaEl fiscal que investigava l'assalt d'un grup armat a un canal de televisió a l'Equador la setmana passada ha estat assassinat aquest dimecres a trets a Guayaquil, segons ha confirmat la Fiscalia del país. César Suárez tenia oberts casos relacionats amb el narcotràfic, el terrorisme i la delinqüència organitzada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fiscal general de l'Equador, Diana Salazar, ha condemnat el crim i ha assegurat que el Ministeri Públic no aturarà la seva lluita contra els grups del crim organitzat. “Els grups de delinqüència organitzada, els criminals, els terroristes, no aturaran el nostre compromís amb la societat equatoriana. Continuarem amb més força i compromís”, ha manifestat Salazar, que ha demanat a les forces de l’ordre que garanteixin la seguretat dels funcionaris de l’estat.

El país llatinoamericà està immers en una espiral de violència sense precedents pel terror desfermat per les bandes de narcotraficants. Dimecres de la setmana passada, el president de l'Equador, Daniel Noboa, va declarar l'estat de guerra davant dels atacs fets pels càrtels en diversos llocs del país i va ordenar el desplegament de l'exèrcit i la policia per acabar amb els grups del crim organitzat, als quals va declarar terroristes. 

El fiscal assassinat investigava l’assalt de deu homes encaputxats en una televisió de Guayaquil, en què durant una emissió en directe el 9 de gener van prendre com a ostatges un grup de treballadors a punta de pistola, abans de ser reduïts per la policia. El cas s’investiga com un delicte de terrorisme. Feia pocs dies que Suárez havia interrogat els 13 detinguts: els onze majors d'edat van ser enviats a presó preventiva i els dos menors a un centre d'internament. Segons el diari El Universo, aquest dimarts havia demanat seguretat policial.

Fiscal d’Anticorrupció

Segons el diari local Expreso, Suárez era conegut en el món judicial del país per investigar grans casos de corrupció i ja havia estat amenaçat abans, tot i que no li havien assignat protecció. Aquest dimecres ha estat assassinat dins del cotxe amb què anava. Al vehicle hi havia més de 20 forats de bala.

Guayaquil és una de les ciutats més afectades per aquesta violència creixent, ja que és també un dels epicentres del narcotràfic a l’Equador. Però la situació de caos afecta bona part del país, amb una onada d’atemptats, explosions i segrestos. Els assalts i altres atacs de la setmana passada es van produir després de la fuga de la presó del líder narco José Adolfo Macías Villamar, àlies Fito, el cap de la banda de Los Choneros, a qui es considera el criminal més perillós del país. Dies després es va fugar de la presó un altre capo, Fabricio Colón, després d'un motí. La Fiscalia ha relacionat Colón, líder del càrtel de Los Lobos, amb l'assassinat ordenat a un sicari del candidat a la presidència Fernando Villavencio en la campanya electoral de l'agost. Los Choneros són una branca del càrtel mexicà de Jalisco i a l'Equador es disputen el poder amb Los Lobos, que estan aliats amb el càrtel de Sinaloa. Amb tot, la banda que va assaltar el canal de televisió era un altre, Los Tiguerones, segons la policia.

Noboa, que només fa dos mesos que és al càrrec, havia promès un pla de "mà dura" per recuperar el control de les presons, ja que moltes d'elles estan dominades per bandes del crim organitzat. Des del 2020, s'han assassinat més de 450 presos en diverses institucions, víctimes de les guerres entre grups rivals. El 9 de gener passat, a més de la irrupció al canal de televisió, es van cometre altres actes violents, inclòs el segrest i assassinat de policies i funcionaris de presons.

stats