Amèrica Llatina

La setmana més surrealista de Milei: concert de rock, crisi diplomàtica i més del 50% de pobresa

Les extravagàncies del president argentí li han valgut aquesta setmana la portada de 'Time', però també les crítiques del setmanari

3 min
El president argentí, Javier Milei, durant el seu concert de rock.

Buenos AiresL’Argentina ha viscut una de les setmanes de major saturació informativa des que Javier Milei va prendre possessió de la presidència del país fa cinc mesos i mig. En el dia a dia es percep cert esgotament mental per no poder seguir el ritme de les aparicions i els exabruptes del president: partidaris i detractors de Milei coincideixen en l’excepcionalitat del personatge, i aquesta setmana que es tanca tothom ha viscut moments d’estupefacció. “És surrealista”, diu la Daniela en conversa amb l’ARA fent que no amb el cap; “És genuí”, diu somrient el Nico, que el va votar; el seu amic, que també va apostar per Milei a les urnes, reconeix: “A mi comença a fer-me vergonya”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dilluns Milei aterrava a Buenos Aires des de Madrid, on, a l’acte de Vox, havia desfermat un conflicte amb Pedro Sánchez que ha acabat en crisi diplomàtica per part del govern espanyol, que ha retirat l’ambaixadora de l’Argentina. El govern argentí ha mantingut que es tracta d’un xoc personal que no ha d’influir en les relacions bilaterals, però, mentre que la ministra d’Exteriors, Diana Mondino, s’ha ocupat de minimitzar la topada, Milei ha seguit malparlant del president del govern espanyol en dues entrevistes: “covard”, “arrogant”, “mentider” i “la riota d’Europa en matèria diplomàtica” són alguns dels atacs que li ha dedicat. En aparicions públiques se n’ha burlat: “Ja tinc el Pedrito en match point”, va dir en un seminari d’economia.

Però el dia més surrealista de la setmana va ser dimecres, quan el president de la nació argentina es va enfilar dalt de l’escenari de l’estadi Luna Park de Buenos Aires per cantar Panic show, de la banda de rock La Renga, tema que l’ha acompanyat en tots els seus actes de campanya: “Jo soc el rei d’un món perdut, i et destrossaré”, diu la cançó.

Entrades de franc

L’excusa del xou era la presentació del seu últim llibre, Capitalismo, socialismo y la trampa neoclásica, un recull de textos on defensa la teoria liberal llibertària que marca el seu full de ruta econòmic. Uns 6.000 fans de Milei feien cua des del matí per recollir les entrades gratuïtes per a l’esdeveniment. “M’encanta que, amb la feina que té, encara trobi temps per cantar i entretenir-nos”, deia la Marta, de 70 anys. El Javi, de 14, confessava estar “il·lusionat per veure el president en persona”.

Javier Milei i Santiago Abascal a la convenció de Vox a Madrid el cap de setmana passat.

Dins del recinte i més d’una hora tard, Milei va aparèixer a peu per la pista, custodiat per un dispositiu de seguretat, enmig d’una onada d’eufòria. El president de l’Argentina va pujar a l’escenari, vestit amb gavardina de cuir, i, acompanyat d'una banda de música, va oferir el seu espectacle davant d’un públic completament entregat.

'Masterclass' d’economia

Després, amb americana i corbata i des d’un faristol, va oferir una masterclass d’economia anarcocapitalista que va durar fins a prop de les 11 de la nit. Fora de guió, va reconèixer que tenia algun embolic obert, i el públic va recordar la crisi diplomàtica amb Espanya: “Sánchez, compadre, la concha de tu madre!”, va entonar la gent.

Però si algú creia que l’excepcionalitat de la setmana havia arribat al seu punt àlgid estava equivocat. Perquè dijous Milei es va llevar sent portada de la revista Time, una fita mediàtica per a l’opinió pública occidental i un nou pic de febre per als llibertaris a la xarxa social X. Però a l’interior del setmanari les paraules de la periodista Vera Bergengruen no eren, precisament, elogis: “Pot ser que a Milei se li estigui acabant el temps fins que el seu suport popular s'ensorri”, valorava. I aprofundia carregant contra l’atac sistemàtic als “periodistes crítics”, als quals el president qualifica d'"extorsionadors i mentiders".

En la roda de premsa diària que ofereix el portaveu, Manuel Adorni, a la Casa Rosada, els periodistes han preguntat reiteradament sobre el finançament dels viatges del president. Si no es reuneix amb cap autoritat del govern del país que el rep, ¿es pot considerar una visita oficial que s’ha de pagar amb diners públics? Dijous el diari El País publicava una carta de l’ambaixada argentina a Espanya en què es reconeixia el caràcter privat de la visita de Milei a Madrid –es va reunir amb empresaris i va participar en un acte de partidaris de l'extrema dreta.

Adorni no va saber respondre a la periodista que va demanar que ho aclarís. Mentrestant, l’Argentina registra més d’un 50% de pobresa i un 12% d’indigència. A cop d'ull, es percep més sensellarisme a la ciutat de Buenos Aires que mesos enrere a les portes d’un hivern que s’espera més fred de l’habitual.

stats