Amèrica Llatina

Troben vives quatre criatures que han estat perdudes i sols 40 dies a la selva de Colòmbia

L'avioneta en què viatjaven els germans es va estavellar l'1 de maig i els tres adults que els acompanyaven van morir

ARA
2 min
Imatge difosa per l'exèrcit colombià  dels soldats i els índigenes que han trobat les criatures perdudes

BarcelonaQuatre criatures indígenes que s'havien perdut a la selva colombiana l'1 de maig, després de l'accident de l'avioneta en què viatjaven amb la seva mare, han estat rescatats sans i estalvis. Es tracta de quatre germans que s'han sabut espavilar per sobreviure tots sols quaranta dies: la gran, Lesly Mukutuy, de 13 anys, s'ha encarregat de mantenir vius els petits Soleiny (9); Tenen Noriel (4), i Cristin, de només un any. Estan desnodrits, però el seu estat de salut no és preocupant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les criatures, que pertanyen al grup indígena huitoto, els han trobat aquest dissabte a la matinada en un punt remot entre els departaments de Caquetá i Guaviare, on 200 militars els buscaven sense descans, guiats per indígenes de diverses tribus que coneixen la zona, en la que es va anomenar operació Esperança. Segons ha informat el ministeri de Defensa, els germans havien trobat alguns dels paquets amb aliments que els militars havien llançat a la zona de recerca. Equips mèdics ja han pogut atendre i estabilitzar les criatures, que es traslladaran a un hospital militar de Bogotà.

L'àvia de les criatures, Fatima Valencia, ha donat les gràcies als equips de rescat "i també a la mare terra" i ha explicat que la germana gran ja s'ocupava dels petits quan la mare havia de treballar. Ha explicat que "els va donar farina de mandioca i fruits: sabia què podien menjar".

El president colombià, Gustavo Petro, s'ha fet ressò de l'esperada notícia al seu compte de Twitter. Petro, que acaba de tornar d'un viatge a l'Havana, on ha signat un alto el foc amb la guerrilla de l'ELN (Exèrcit d'Alliberament Nacional), ha destacat que el fet que indígenes i militars hagin treballat junts en la recerca de les criatures és un incentiu per a la pau.

Els quatre germans viatjaven en una avioneta Cessna 206 que es va accidentar a la selva. La mare, un altre adult que els acompanyava i el pilot van morir en l'accident, i els seus cossos van ser recuperats uns dies més tard. Però no hi havia ni rastre de les criatures. Aleshores es va posar en marxa una gran operació de rescat amb militars i indígenes que han recorregut a peu centenars de quilòmetres de selva.

stats