Internacional 22/10/2013

Els assassinats selectius amb 'drones', un crim de guerra?

Amnistia Internacional i Human Rights Watch denuncien en dos informes complementaris que els Estats Units violen la llei internacional de drets humans en la mort de civils amb avions no tripulats al Pakistan i el Iemen

Ara
1 min
Un avió no tripulat dels EUA a la base d'Arizona. GETTY

BarcelonaEls Estats Units haurien dut a terme al Pakistan i al Iemen atacs il·legals amb avions no tripulats ('drones'). És el que es desprèn dels dos informes difosos aquest dimarts per Amnistia Internacional i Human Rights Watch, on les dues organitzacions documenten diverses matances de civils als dos països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El secretisme que rodeja els seus programes de 'drones' dóna a l'administració dels Estats Units llicència per matar fora de l'abast dels tribunals o dels estàndards bàsics de la legislació internacional", ha declarat l'investigador d'Amnistia Mustafa Qadri en un comunicat. "Ha arribat l'hora que els Estats Units siguin transparents sobre el seu programa i portin els responsables de les violacions davant la justícia", ha afegit.

Les víctimes d'aquests atacs serien molt sovint civils innocents que no poden aspirar a reclamar una reparació dels Estats Units, ja que Washington "ni reconeix la seva responsabilitat en cadascun dels atacs".

Per això les dues organitzacions mantenen que els encarregats d'aquesta guerra secreta contra els sospitosos de terrorisme al Pakistan i al Iemen haurien comès crims de guerra i haurien de ser jutjats, apunta l'informe.

Víctimes innocents

Tot i que la Casa Blanca manté que els morts eren "terroristes", Amnistia i HRW asseguren que les víctimes no eren combatents ni suposaven una amenaça. "No hi ha justificació per a aquestes matances", subratlla Qadri.

stats