Internacional 06/08/2013

68 anys de la bomba nuclear d'Hiroshima

La ciutat japonesa ha recordat les víctimes en l'acte anual que se celebra a la ciutat i amb la petició d'un món sense armes nuclears

Efe
1 min

TòquioLa ciutat japonesa d'Hiroshima ha commemorat aquest dimarts el 68è aniversari del llançament de la bomba atòmica que va provocar la mort de gairebé 80.000 persones a l'instant, el 6 d'agost de 1945. A finals d'aquell mateix any, la xifra de víctimes havia ascendit ja fins a les 140.000 persones.

Durant el memorial celebrat al parc de la Pau de la ciutat, s'ha guardat un minut de silenci en honor de les víctimes a la mateixa hora en què es va produir el primer atac nuclear de la història.

Als actes també hi ha participat el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, que ha demanat l'abolició de les armes nuclears.

L'alcalde d'Hiroshima, Kazumi Matsui, fill d'un dels milers de supervivents de la bomba, també ha intervingut per demanar una Corea del Nord i un "nord-est" d'Àsia lliures d'armes nuclears, i ha recordat que encara es pateixen els efectes de l'accident a la central nuclear de Fukushima.

Un món sense armes nuclears

Matsui també ha demanat al govern central "un món sense armes nuclears" i s'ha mostrat preocupat pels desitjos mostrats pel Japó i l'Índia de cara a firmar un pacte de cooperació nuclear.

La cerimònia d'aquest any ha congregat representants de 70 països, fins i tot l'ambaixador nord-americà al Japó, John Roos. És el primer cop que un representant de l'administració nord-americana assisteix als actes per commemorar el llançament de la bomba atòmica.

El proper 9 d'agost també serà l'efemèride del llançament d'una segona bomba nuclear a la ciutat japonesa de Nagasaki, fet que va forçar la capitulació de Japó sis dies després i que va posar punt final a la Segona Guerra Mundial.

stats