Internacional 22/07/2021

L'Argentina autoritza les persones no binàries a posar una "X" al seu document d'identitat

És el primer país llatinoamericà que fa aquest pas

Mar Sala
2 min
El president Alberto Fernández posa al costat de diferents representants d'organismes socials

L'Argentina ha sigut el primer país de l'Amèrica Llatina a reconèixer legalment el gènere “no binari”. Des d'aquest dimecres les persones que no s’identifiquen amb la dicotomia de gènere femení-masculí podran tramitar el canvi en el passaport i el document nacional d’identitat amb una “X”.

"Cal celebrar que cadascú trobi la felicitat a la seva manera", ha afirmat el president argentí, Alberto Fernández, durant l'acte oficial celebrat al Museu del Bicentenari de la Casa Rosada a Buenos Aires, on s'han lliurat els tres primers documents amb la nova marca de gènere. Un pas històric pel dret a la identitat de gènere, que segons el nou decret 476/2021 del Butlletí Oficial, és inherent al dret a la pròpia identitat, reconegut en la Declaració Universal de Drets Humans. "Què n'ha de fer l'Estat de l'orientació sexual dels seus ciutadans? L'Estat necessita saber si són petits, si estudien, si compleixen amb el pla de vacunació, si paguen els seus impostos, però de l'orientació sexual què n'ha de fer?", ha dit el president argentí.

Acte d'anunci de la mesura

En el camp del sexe, a més d'optar per les categories "M" de masculí i "F" de femení, s'hi podrà triar l'opció "X". Una mesura amb la qual no tot l’activisme “no binari” hi està d'acord perquè consideren que la "X" no representa totes les identitats. Així mateix ho ha reivindicat la Valentine, una de les tres persones que ha rebut la nova documentació, mentre que una companya activista ha irromput en l'acte cridant "No som una X!" Atent a la queixa, el mandatari ha reconegut que "és clar que hi ha altres formes" de denominar les persones no binàries, però ha explicat que totes "estan incloses dins d'aquesta X, que és la nomenclatura admesa en els convenis internacionals als quals l'Argentina està adherida. És un avenç del qual no hem de renegar".

La ministra de Dones, Gèneres i Diversitat, Elizabeth Gómez Alcorta, en la seva intervenció ha remarcat que "ampliar i reconèixer drets" és part de la identitat de l'actual oficialisme "com a projecte polític", que entre altres lleis aprovades, durant el mandat han incorporat la quota laboral per a transsexuals i transvestits i la llei d'equitat de gènere en els mitjans de comunicació.

El reconeixement legal no binari al món

L'Argentina se suma així a la curta llista de països que reconeixen aquest dret, entre els quals hi ha el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i Alemanya.

El Canadà va ser un dels primers països a introduir aquest tipus de document, el 2017. Als Estats Units, alguns estats, com Califòrnia, ho accepten només al certificat de naixement i al carnet de conduir. A Alemanya i l'Índia també és possible designar com a "X" aquelles persones transgènere que no vulguin identificar-se amb masculí o femení.

I a Holanda, si bé no existeix el document no binari, l'any passat es va disposar eliminar la casella del sexe del carnet d'identitat perquè el ciutadà pugui desenvolupar la seva pròpia identitat en llibertat.

stats