Arkansas enceta l'ofensiva legislativa antitrans als EUA i prohibeix els tractaments de canvi de sexe a menors

Fins a vint estats amb congressos republicans debaten lleis similars

3 min
Imatge d'arxiu d'una manifestació pels drets del col·lectiu LGBTQ.

Arkansas s'ha convertit aquest dimarts en el primer estat dels Estats Units que prohibeixen els tractaments mèdics de canvi de sexe per als menors de 18 anys, tot i l'oposició dels col·lectius de pediatres i treballadors socials. La Cambra de Representants i el Senat estatals, en mans dels republicans, han optat per anul·lar el veto que havia imposat a la llei el governador de l'estat, Asa Hutchinson, també republicà, que havia fet cas a les al·legacions de les famílies de menors transsexuals i als col·lectius mèdics, inclosa l'Acadèmia Americana de Pediatres (AAP). La nova llei entrarà en vigor a finals de juliol, però la Unió per les Llibertats Civils Americana (ACLU, per les sigles en anglès) ja ha anunciat que la portarà als tribunals per intentar aturar-la.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Avui els legisladors d'Arkansas han ignorat l'oposició bipartidista i aclaparadora que hi havia contra aquesta llei i han continuat la seva croada discriminatòria contra la joventut trans. Tal com el governador Hutchinson va fer notar en el seu missatge de veto, negar el tractament al jovent trans pot tenir conseqüències perilloses i mortals. Aquest és un dia molt trist per a Arkansas, però la lluita no s'ha acabat, arribarem fins al final", va dir Holly Dickson, directora executiva de l'ACLU a Arkansas, en un comunicat. Tant des de l'ACLU com des de l'AAP i altres organitzacions socials i mèdiques alerten que negar el tractament de canvi de sexe als joves transsexuals els aboca a "la depressió, l'aïllament social, l'autoodi, el risc d'autolesions i conductes suïcides".

La prohibició a Arkansas, però, és només la primera que s'aprova d'un total de 38 iniciatives legislatives similars que ara mateix s'estan tramitant a vint estats diferents dels Estats Units per prohibir el tractament mèdic a persones transsexuals, segons el recompte de l'organització Freedom for All Americans, que defensa els drets del col·lectiu LGTBIQ. I no són les úniques lleis discriminatòries contra el col·lectiu transsexual que s'estan impulsant arreu del país, que en total abasten una trentena d'estats, amb propostes que per exemple prohibeixen als joves participar en equips esportius si no és amb companys del seu mateix sexe biològic. La mateixa Arkansas i també Tennessee han aprovat aquest mateix any aquesta reforma a l'esport, que s'està debatent també al veí estat de Missouri, on el discurs del pare d'una nena transsexual demanant que no s'aprovi aquesta llei es va fer viral el mes passat.

A l'altra cara de la moneda hi ha una vintena d'estats nord-americans més que han aprovat en els últims anys lleis per protegir els transsexuals i garantir que no pateixen discriminació. A nivell federal, el Tribunal Suprem va donar l'any passat una nova victòria al col·lectiu LGTBIQ (després d'haver legalitzat el matrimoni homosexual l'any 2015) quan va prohibir acomiadar qualsevol treballador per la seva orientació sexual, contradient finalment les polítiques discriminatòries de Donald Trump, que va vetar els transsexuals a l'exèrcit, per exemple. Amb tot, allò va ser abans del tercer nomenament de Trump al Suprem, amb la incorporació de la jutge Amy Connet Barry.

La llei aprovada a Arkansas prohibirà oferir tractaments mèdics per a persones transsexuals, tant hormonals com de qualsevol tipus, si tenen menys de 18 anys, i penalitzarà els professionals mèdics que ho facin fins al risc de perdre la llicència. La norma, coneguda com la llei 1570, fins i tot permet a les clíniques privades rebutjar dur a terme aquest tipus de tractament a qualsevol persona de qualsevol edat. “Aquesta legislació perpetua justament les coses que sabem que fan mal als joves trans; no són només antitrans, són anticiència i anti salut pública", va dir el cap de medicina per adolescents i joves adults de l'Hospital Lurie's Children de Chicago, Robert Garofalo, en una roda de premsa de la Human Rights Campaign, una altra gran organització pels drets LGTBIQ.

stats