Un grup armat kurd reivindica l'últim atemptat amb cotxe bomba a Ankara

Els anomenats Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK) justifiquen l'atac, que va causar 37 morts, com una "acció de venjança" per les operacions militars de Turquia al sud-est del país

El grup armat Falcons de la Llibertat del Kurdistan ( TAK, en les seves sigles en kurd) ha reivindicat aquest dijous l' atemptat suïcida amb cotxe bomba que diumenge passat va causar 37 morts a Ankara, segons el recompte oficial. En un missatge difós a la seva web i recollit per diversos mitjans i agències, el grup justifica l'atemptat com una "acció de venjança" per les operacions militars de les forces turques al sud-est del país, on es reuneix la majoria kurda. El comunicat confirma que l'autora de l'atemptat era Seher Çagla Demir - tal com el ministeri de l'Interior turc havia avançat dimarts- i mostra una foto de la jove que, afegeix, militava des de 2013 a les files del TAK.

El grup expressa la seva "tristesa" per les víctimes civils de l'atemptat, argumentant que l'objectiu eren forces policials. Tot i que la premsa turca només ha informat de la presència d'un agent entre les víctimes, el TAK assegura que en l'explosió  "van morir molts policies".El cotxe bomba, conduït per Demir, va esclatar en impactar contra la part posterior d'un autobús municipal al costat del parc Güven, a tocar de la concorreguda plaça de Kizilay. Moltes de les víctimes serien estudiants universitaris.

El missatge del TAK acusa el govern turc de prendre de forma deliberada com a blanc els civils durant les intervencions armades a les ciutats kurdes del sud-est, on l'exèrcit i la policia combaten des de fa mesos amb artilleria i tancs contra milicians kurds atrinxerats en els seus barris. " Comptem amb centenars de persones disposades a sacrificar-se i continuarem colpejant als cervells i executors de la guerra bruta en els llocs on se senten més segurs", promet el comunicat.

Carta de presentació: una escissió del PKK

El TAK ja va reivindicar l'atac del 17 de febrer contra un comboi militar al centre d'Ankara, també comès amb un cotxe bomba conduït per un suïcida que va causar 28 morts, en la seva gran majoria militars. El grup armat es presenta com una escissió radical del Partit de Treballadors de Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, i s'ha atribuït diversos atacs i atemptats contra civils des de 2004, si bé se sap molt poc de la seva estructura o objectius. 

El govern turc considera el TAK simplement una "marca subsidiària" del PKK, utilitzada per reivindicar atemptats que podrien donar mala imatge a aquesta guerrilla quan, per exemple, moren civils.

Més continguts de