Accident
Internacional Àsia 15/01/2023

Almenys 68 morts en un accident d'avió al Nepal

Un aparell amb 72 persones a bord s'estavella a l'oest del país

ARA
3 min
Membres dels equips de rescat inspeccionen el lloc de l'accident.

BarcelonaCom a mínim 68 persones han mort aquest diumenge en un accident d'avió a la regió de Pokhara, a l'oest del Nepal. L'aparell, un ATR-72 de dos motors de l'aerolínia local Yeti Airlines, havia sortit de la capital del país, Katmandú, i s'ha estavellat amb 72 persones a bord quan intentava aterrar. Del total de viatgers, 68 eren passatgers i quatre tripulants. Les autoritats nepaleses han informat que a bord hi havia sis menors, entre ells tres nadons, i quinze ciutadans estrangers: cinc indis, quatre russos, dos sud-coreans, un australià, un irlandès, un francès i un argentí. Es tracta del pitjor accident aeri al Nepal en les últimes tres dècades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aeroport de Pokhara acostuma a estar especialment concorregut perquè serveix de connexió per als viatgers que es dirigeixen a la localitat de Jomsom, situada en ple Himàlaia. Es tracta d'un destí molt popular entre els aficionats a l'alpinisme d'arreu del món i de turistes que visiten el pic Annapurna, de 8.091 metres d'altura, o la regió de Mustang. Així mateix, hi van molts pelegrins hindús.

A les xarxes socials s'han difós imatges filmades pels veïns de la zona que mostraven una gran columna de fum al lloc de l'accident i que es podia veure des de la llunyania. La meitat de l'avió estavellat ha quedat en una muntanya, però l'altra meitat ha caigut en una gorja del riu Seti, cosa que ha dificultat les tasques de rescat dels equips d'emergència. "Hem recuperat 68 cossos al lloc de l'accident", ha informat Prem Nath Thakur, portaveu de l'aeroport internacional Tribhuvan de Katmandú, que ha participat en l'operació de rescat. Les tasques de recerca de les víctimes s'han suspès quan s'ha fet fosc, però es reprendran aquest dilluns.

L'avió s'ha estavellat a les 10.50 h, hora local, gairebé les sis del matí a Catalunya. Feia vint minuts que s'havia enlairat de l'aeroport de Katmandú i s'acostava a la pista d'aterratge del de Pokhara. "El descens era normal", ha assegurat una font de l'aeroport de Pokhara. Per la seva banda, un portaveu de l'Autoritat d'Aviació Civil del Nepal, Jagannath Niroula, ha destacat que en el moment del sinistre feia bon temps. El govern del Nepal ha convocat una reunió d'emergència i ha format una comissió d'investigació per aclarir les causes de l'accident. Així mateix, ha declarat un dia de dol nacional.

Militars nepalesos intenten accedir al lloc del sinistre.

El Nepal és un dels països que registren més accidents aeris del món. De fet, ha estat objecte de reiterades sancions internacionals per la falta de controls i la Unió Europea té vetat l'accés al seu territori a les aerolínies d'aquest país des del 2013. Al Nepal hi ha vuit de les catorze muntanyes més altes del món, inclòs l'Everest, i el temps pot canviar ràpidament.

Des del novembre del 1960, quan es va registrar el primer accident aeri al país, més de 900 persones han mort en accidents d'aviació, segons les estadístiques de les autoritats nepaleses d'aviació civil. Un dels accidents més mortífers va tenir lloc el 12 març del 2018. Un avió de l'aerolínia de Bangladesh US-Bangla procedent de Dacca es va estavellar a Katmandú. De les 71 persones que viatjaven a bord, 51 van morir. El 2021 també hi ha hagut un altre accident aeri al país: un avió de la companyia Tara Air es va estavellar a la localitat de Jomsom i hi van morir 22 passatgers.

stats