Corea del Nord

Un míssil nord-coreà creua per primer cop la línia fronterera amb Corea del Sud

Seül respon llançant tres coets en direcció a Corea del Nord

Sònia Sánchez
3 min
L'informatiu a Corea del Sud explica que un dels míssils de Corea del Nord ha impactat en aigües sud-coreanes.

BarcelonaCorea del Nord ha llançat 17 míssils aquest matí de dimecres, i un d'ells ha caigut per primer cop a prop de les aigües territorials de Corea del Sud, uns 26 quilòmetres al sud de la línia divisòria de les dues Corees, i a uns 57 quilòmetres de la costa sud-coreana. Les sirenes han sonat a l'illa sud-coreana d'Ulleung, a uns 167 quilòmetres de la zona de l'impacte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tres hores més tard, Corea del Sud ha respost disparant tres míssils de precisió aire-terra des dels seus avions. Han impactat a una distància similar de la línia fronterera però, en aquest cas, cap a la zona nord-coreana. El president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, ha condemnat enèrgicament la "invasió territorial efectiva" que suposa el míssil nord-coreà i adverteix que és "inacceptable". També el Japó ha condemnat el moviment i ha reunit el seu consell de seguretat davant l'augment de la tensió amb Pyongyang.

La nova escalada és la resposta de Corea del Nord a les maniobres militars conjuntes de Corea del Sud i els Estats Units, però arriba després d'unes setmanes en què Pyongyang ha disparat ja fins a 50 míssils, un dels quals va sobrevolar el Japó per primer cop des del 2017. Els analistes creuen que el règim de Kim Jong-un està preparant el terreny també per fer una nova prova nuclear. L'última va ser també el 2017. La intel·ligència sud-coreana assegura que Pyongyang ja ha completat totes les preparacions necessàries per fer una nova prova d'armes nuclears.

Les maniobres militars conjuntes de Washington i Seül, que es repeteixen periòdicament, ja van arrencar a l'agost, però dilluns va arribar a la zona un submarí dels Estats Units equipat amb armament nuclear per prendre part en els exercicis.

"La provocació d'avui de Corea del Nord és un acte efectiu d'invasió territorial per mitjà d'un míssil que ha travessat la línia límit del nord (NLL, les sigles en anglès) per primer cop des de la divisió [de les dues Corees]", ha denunciat l'administració sud-coreana en un comunicat. El coet nord-coreà que ha travessat la línia divisòria era un míssil balístic de curt abast, dels tres que el règim nord-coreà ha disparat aquest matí des de Wonsan cap al mar, segons fonts militars sud-coreanes. Però, a més, Pyongyang ha llançat 14 míssils més de diferents tipus des de les costes de l'est i de l'oest de Corea del Nord. Alhora, el règim de Kim Jong-un ha disparat també més de 100 bales d'artilleria des de la seva costa est cap a una zona d'amortiment (un territori desmilitaritzat entre les dues fronteres) que es va establir en un acord entre el nord i el sud l'any 2018. Així, segons fonts de l'exèrcit sud-coreà, han violat aquell pacte.

"Hem sentit la sirena cap a les 8.55 h del matí i tots els residents de l'edifici hem baixat al carrer cap al lloc d'evacuació al soterrani", ha explicat a Reuters un oficial de l'illa sud-coreana Ulleung. "Ens hi hem quedat fins que hem tornat a pujar les escales cap a es 9.15 h, després de sentir que el projectil havia caigut a alta mar". Com a resposta, el govern sud-coreà ha disparat des dels seus avions de combat tres míssils que també han caigut al mar per sobre de la línia divisòria de les dues Corees, inclòs un projectil d'alta precisió d'origen nord-americà que pot volar fins a 270 quilòmetres d'alçada, un AGM-84H/K SLAM-ER, segons fonts de Corea del Sud.

Encreuament d'amenaces

El detonant de la nova agressió nord-coreana han sigut, segons Pyongyang, les maniobres militars conjuntes de Corea del Sud i els Estats Units. El règim les ha definit com "una provocació i una temeritat militar que ja no pot ser tolerada", en paraules de Pak Jong-chon, secretari del Comitè Central del Partit dels Treballadors, que governa Corea del Nord. Pak Jong-chon ha dit aquest dimecres que el nombre d'avions de guerra que participen en els exercicis és excessiu i que el seu nom, Tempesta Vigilant (Vigilant Storm), també era una provocació, ja que imitava el nom de l'operació militar que van llançar els Estats Units contra l'Iraq el 1990, Tempesta del Desert (Desert Storm). "Els moviments desorbitats de les forces hostils han creat una greu situació a la península de Corea", afegia Pak en un comunicat emès a través de l'agència de notícies de Corea del Nord KCNA.

Però des de Washington asseguraven que les maniobres militars eren "de natura purament defensiva" i sense cap intenció hostil cap a Corea del Nord. El portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Ned Price, també ha volgut advertir Pyongyang que, si reprèn les proves d'armament nuclear, com sembla que està preparat, seria un "pas desestabilitzador i perillós" que tindria "profunds costos i conseqüències". El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha trucat per telèfon al ministre d'Exteriors sud-coreà, Park Jin, per condemnar la "provocació militar greu i sense precedents" que suposa el míssil llançat prop d'aigües territorials sud-coreanes. Tots dos han acordat continuar cooperant per fer front a les amenaces del nord.

stats