Àsia

Corea del Sud reforma la llei per protegir el professorat dels atacs de famílies i alumnes

Els docents s'havien mobilitzat massivament després d'una sèrie de suïcidis de companys

ARA
2 min
Manifestació de docents a Seül el 4 de setembre.

BarcelonaCorea del Sud ha aprovat una reforma legal que incrementa els drets del professorat després de setmanes de protestes desencadenades per una sèrie de suïcidis de docents, relacionats amb les pressions i assetjament a què els sotmetien famílies, alumnes i les direccions dels centres. Concretament, el Parlament ha aprovat quatre lleis de "restauració dels drets del professorat", que han estat celebrades pels sindicats de docents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura més destacada, que ha comptat amb la unanimitat de tots els grups parlamentaris, preveu que els professors ja no puguin ser suspesos automàticament si se'ls acusa de maltractament infantil. Els mestres havien denunciat que estaven desprotegits des de l'aprovació de la llei de benestar infantil del 2014, dissenyada originalment per prohibir l'abús contra els menors però amb una redacció molt ambigua, que permetia als pares utilitzar-la per evitar càstigs als seus fills.

Els professos asseguren que no podien renyar ni castigar els alumnes ni exercir cap mena d'autoritat i que sis de cada deu docents patien abusos verbals per part d'alumnes cada dia. Els sindicats asseguraven que la por a les denúncies condiciona la feina dels professors, que no reben el suport del seu centre, ja que les direccions no s'enfronten a les famílies per evitar problemes. La llei també prohibeix a partir d'ara als equips directius restar importància o amagar les violacions dels drets del professorat.

Manifestacions i vagues

La reforma és un triomf per als mestres després d'una mobilització inèdita: "L'aprovació d'aquesta llei es deu a l'esforç del professorat que ha sortit al carrer cada setmana, els estem profundament agraïts", ha declarat la Federació Coreana de Sindicats Docents. El sindicat ha advertit, però, que calen recursos humans i pressupostaris per garantir la pena implementació de les mesures.

En el fons del problema hi ha la forta pressió del sistema educatiu sud-coreà, que fomenta la competitivitat entre els estudiants per accedir a les millors universitats i que marca la vida dels docents i les famílies. Els professors han de bregar amb pares enfadats per les males notes dels seus fills o que busquen tractes de favor i amenacen amb denúncies. Una sèrie de suïcidis de mestres que havien deixat notes o diaris certificant aquest patiment va desencadenar les protestes i una vaga que va tenir un seguiment massiu tot i ser prohibida per les autoritats.

stats