Internacional 05/10/2019

Aturat el servei de metro i noves manifestacions després d'una nit de caos i violència a Hong Kong

Els manifestants van incendiar algunes estacions i la cap de govern pro Xina veu justificada l'emergència

Agències
2 min
Aturat el servei de metro després d'una nir de caos i violència a Hong Kong

Hong KongEl sistema de metro de Hong Kong està tancat aquest dissabte i el transport a la ciutat s'ha paralitzat, després d'una nit de caos en què la policia va disparar a un adolescent i manifestants pro democràcia van atacar botigues i estacions de metro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les protestes de divendres a la ciutat semiautònoma de la Xina van esclatar hores després que la cap del govern local, Carrie Lam, invoqués per primera vegada en més de 50 anys els poders d’emergència de l’època colonial per prohibir les màscares que els manifestants utilitzen per ocultar-se. La "violència extrema" de la nit justifica l'ús de la llei d'emergència, ha declarat Lam en un discurs televisat aquest dissabte.

"El comportament radical dels causants dels disturbis d'aquesta nit fosca a Hong Kong ha deixat la societat avui mig paralitzada", ha dit en unes declaracions gravades prèviament. "L'extrema violència demostra clarament que la seguretat pública de Hong Kong està en greu perill. Aquesta és la raó concreta per la qual ahir vam invocar la llei d'emergència per introduir la llei antimàscares".

Però ni la prohibició ni l’aturada del transport han aturat aquest dissabte diversos centenars de manifestants, molts amb màscares, que han sortit al carrer en una marxa pel districte central de la badia de Causeway. I es preveuen també més protestes durant el cap de setmana.

"No estem segurs del que passarà després, però sentíem que havíem de sortir i mostrar el nostre dret bàsic de portar una màscara", deia a Reuters una de les manifestants, Sue, de 22 anys, que portava una màscara negra i ulleres fosques. "El govern ha d'aprendre que no pot pressionar la gent de Hong Kong així".

Les manifestacions cada cop més violentes, que han deixat gairebé en runes bona part de la ciutat, duren ja més de quatre mesos, van començar com a oposició a un projecte de llei introduït a l’abril que hauria permès l’extradició a la Xina continental, però des d’aleshores s’han convertit en un moviment pro democràtic més ampli.

Aquest dissabte, l'empresa responsable de la xarxa de metro, MTR Corp, que transporta uns 5 milions de passatgers cada dia, ha anunciat que el servei romandrà suspès, mentre que els centres comercials i els supermercats també estaran tancats, fet que comporta un nou cop per als comerciants i restaurants d’una ciutat al caire de la recessió.

"Com que ja no estem en condicions de proporcionar un servei segur i fiable als passatgers en aquestes circumstàncies, la corporació no ha tingut més remei que prendre la decisió de suspendre el servei a tota la seva xarxa", deia el comunicat.

Alguns manifestants havien calat foc en algunes estacions i en un tren buit, provocant ferides a dos empleats, segons MTR, coneguda per operar una de les xarxes ferroviàries més eficients del món. Totes les estacions van tancar divendres a última hora, deixant milions de passatgers atrapats i obligant-ne molts a caminar fins a casa, una situació que empitjorarà durant un cap de setmana de vacances a la ciutat.

L’Airport Express, una de les línies més populars, que va cap a l’aeroport, ha tornat a tornar a obrir aquest dissabte però amb servei restringit, segons MTR.

stats