Internacional 25/02/2013

Beppe Grillo, la gran revelació a Itàlia

Aquest actor i còmic italià ha sabut agrupar un conjunt de la població italiana decebuda amb els polítics i els constants casos de corrupció

Mireia Córcoles
2 min
LA FI DEL TSUNAMI TOUR Grillo va monopolitzar ahir l'atenció dels mitjans de comunicació italians amb un gran acte de fi de campanya al centre de Roma.

BarcelonaLa irrupció a la política de Beppe Grillo (Savignone, 1948) ha estat la gran novetat de les eleccions a Itàlia. Aquest còmic i actor ha estat el líder d'un moviment ciutadà sorgit al país a causa de la desafecció dels italians amb els seus representants polítics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La política italiana, que passa per les seves hores més baixes, amb constants casos de corrupció i amb el descrèdit d'uns líders incapaços de treure el país de la profunda crisi econòmica i social, ha originat un corrent de ciutadans que busquen en aquest antipolític allunyar-se de la precarietat política.

El seu blog –a través del qual denunciava les irregularitats de la classe política italiana– es va convertir en el més seguit del país, amb més de 160.000 visites diàries. Arran de l'èxit, Grillo va començar a organitzar un seguit de manifestacions per tot Itàlia, que van atreure més d'un milió de persones. El líder d'aquest corrent de ciutadans va fundar, juntament amb Gianroberto Casaleggi, el Moviment 5 estrelles el 4 d'octubre del 2009. El partit, que és la primera vegada que concorre unes eleccions generals, va aconseguir ser la segona força política a les últimes eleccions regionals.

El 8 de setembre del 2008, dos milions de persones de 120 ciutats d'Itàlia van celebrar el V-Day, la nova festa nacional no oficial. Grillo havia mobilitzat la població italiana per a la recollida de firmes per presentar una llei d'iniciativa popular amb l'objectiu d'impedir als condemnats de corrupció l'accés a la política. A l'acte, Grillo va llegir els noms de 24 senadors, representants del Parlament italià i del Parlament Europeu acusats i els delictes que cadascun d'ells havien comès.

Aquest home de barba blanca, que vesteix amb polos, texans i bambes, s'ha caracteritzat per no haver concedit cap entrevista televisiva –a diferència de tots els altres candidats, especialment Berlusconi–. Grillo, però, no apareix a les llistes electorals, ja que una vella condemna per homicidi involuntari en un accident de trànsit, que va provocar tres víctimes mortals, l'hi impedeix.

El Moviment 5 estrelles ha estat acusat de ser populista i demagog, però el cas és que els resultats electorals han superat totes les expectatives.

stats