Estats Units
Internacional 25/08/2022

Biden redueix el deute dels universitaris que van demanar un préstec per poder estudiar

La mesura beneficia 45 milions de nord-americans en un país amb matrícules universitàries amb preus desorbitats

Marta Campabadal Graus
4 min
Joves nord-americans demanen davant de la Casa Blanca que el govern condoni el deute que molts universitaris van contreure per sufragar-se els estudis.

Nova YorkEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres un pla per condonar part dels préstecs que molts universitaris van sol·licitar per sufragar-se els estudis i que ara fan que estiguin completament endeutats. En concret, la seva administració ha anunciat tres grans mesures en aquest sentit. En primer lloc, perdonarà fins a 20.000 dòlars del deute a alguns estudiants. En segon lloc, allargarà la pròrroga per al pagament d'aquests préstecs, que ja va aprovar arran de la pandèmia. I, en tercer lloc, establirà que els joves deutors hauran de pagar com a màxim un 5% dels seus ingressos mensuals per retornar el préstec, un percentatge que equival a la meitat del que han d'abonar ara.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura més comentada és que l'administració perdonarà 10.000 dòlars del préstec als deutors que hagin ingressat menys de 125.000 dòlars l'any durant la pandèmia, o menys de 250.000 en casos de parelles casades. A més, els estudiants que van obtenir una beca federal Pell, que reben universitaris amb necessitats financeres excepcionals que encara no s'han graduat, tindran dret a la condonació de fins a 20.000 dòlars del deute.

Almenys un de cada cinc nord-americans han de tornar un préstec que van sol·licitar per sufragar-se els estudis universitaris. Això vol dir que als Estats Units hi ha uns 45 milions de persones amb un deute total d'uns 1,75 bilions de dòlars per préstecs per estudis. Segons un estudi fet pel departament d'Educació nord-americà, la majoria dels universitaris que van demanar un préstec es graduen amb un deute de gairebé 25.000 dòlars. Això suposa que molts joves han de treballar durant anys per poder retornar el préstec.

Milions de beneficiaris

Quinze dels 45 milions de persones que van sol·licitar un préstec federal per pagar-se els estudis deuen en l'actualitat menys de 10.000 dòlars. En conseqüència, amb les mesures anunciades per Biden, ja no hauran de retornar més diners: el seu deute quedarà totalment eixugat. Aquests deutors eren en l'actualitat els més propensos a no pagar.

El 2021 el cost mitjà d'una matrícula per cursar un grau universitari en un centre privat als Estats Units era de 37.600 dòlars, i d'uns 9.400 dòlars en el cas de les universitats públiques. A això cal sumar-hi el cost de l'allotjament, el menjar, els llibres i altres despeses. Per aquesta raó molts estudiants es veuen obligats a treballar a temps parcial o durant l'estiu, i també a demanar un préstec. Un dels prestataris més importants és l'Estat i, per això, la mesura de Biden és tan rellevant. Per als estudiants més vulnerables, el deute té sovint un efecte devastador. Gairebé un terç estan endeutats malgrat que no es van poder graduar a causa de les elevades despeses que els suposava finalitzar els estudis, segons ha constatat el departament d'Educació. A finals de la dècada de 1980, el preu mitjà d'una matrícula era de 15.160 dòlars anuals a les universitats privades, i de 3.190 dòlars a les públiques.

Els préstecs federals, que són els que més demanen els universitaris, són els que es poden beneficiar de les mesures anunciades per Biden, si van ser emesos abans del 30 de juny. De moment set milions de deutors ja han facilitat informació sobre els seus ingressos al departament d'Educació, que és el primer pas que han de fer per reclamar una condonació o una reducció del préstec. Tenen de termini fins a finals d'any.

L'anunci del pla de condonació ha estat molt celebrat pels joves deutors, després de mesos d'especulació i dels dos anys de pròrroga durant la pandèmia per retornar els diners prestats per poder estudiar. Aquesta última mesura va ser possible gràcies a la llei d'ajuda, alleugeriment i seguretat econòmica pel coronavirus (coneguda com a llei Cares), però caducava el 31 d'agost. A més de l'alleujament del deute, el pla de Biden amplia la moratòria per tornar el préstec fins al desembre, amb la qual cosa els deutors no hauran de tornar a pagar fins al gener de l'any vinent.

Una promesa electoral

El president Biden va prometre a començament del 2020 que si arribava a la Casa Blanca perdonaria com a mínim 10.000 dòlars del deute que els estudiants havien contret, i va tornar a fer la mateixa promesa després de guanyar les eleccions el novembre del 2020. Alguns estats estan prenent mesures pel seu compte per ajudar els joves deutors i, per exemple, han aprovat una mena de drets dels prestataris i han creat programes de devolució de beques i préstecs per a graduats qualificats. Així ho ha fet Nova York, que el 2017 va anunciar un programa de beques per garantir la matrícula gratuïta en universitats públiques a estudiants de famílies que guanyaven menys de 125.000 dòlars l'any.

Tot i el gran avenç que suposen les noves mesures, molta gent posa en dubte la viabilitat econòmica real de la seva aplicació. A més, el pla no complau a tothom, ja que molts nord-americans ja han retornat el préstec i, per tant, no se'n poden beneficiar. El repte continua sent que els joves es deixin d'endeutar si volen estudiar a la universitat als Estats Units. Una fita que de moment sembla improbable donats els preus desorbitats de les matrícules.

stats