Internacional 30/09/2021

Biden s'enfronta a una jornada crucial al Congrés

El desacord dins dels mateixos demòcrates fa perillar el seu paquet estrella d'1,2 bilions per a infraestructures

3 min
La líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, parla sobre el paquet social de 3,5 bilions que la Casa Blanca de Biden negocia amb el Congrés.

BarcelonaL'agenda política del govern de Joe Biden penja d'un fil, i les tisores són al Congrés. Després de moltes setmanes de negociació, els dos grans paquets d'inversió pública que concentren l'aposta programàtica de la nova administració arriben a una setmana crucial. Aquest dijous està prevista la votació del paquet d'1,2 bilions de dòlars per a infraestructures que va proposar el nou president, una de les seves propostes estrella que després del procés de tràmit al Congrés ha sigut qualificada de bipartidista. Però la seva aprovació es veu ara amenaçada des de dins de les mateixes files demòcrates, ja que l'ala més progressista del partit amenaça amb votar en contra del paquet d'infraestructures si no s'aprova al mateix temps l'altre paquet de 3,5 bilions per a ajudes socials i lluita climàtica.

És aquest gran segon paquet d'inversió, que preveu destinar 3,5 bilions de dòlars a facilitar l'accés de les classes més baixes a l'educació, la sanitat i altres serveis socials, a més de mesures per combatre l'emergència climàtica i impulsar la transició energètica, el que està generant més conflicte, i la batalla ara mateix es lliura dins del mateix Partit Demòcrata. Molts demòcrates moderats han arrufat el nas davant d'una despesa pública tan enorme i s'alineen en aquest cas amb els republicans. Però la branca més progressista del partit, liderada per pesos pesants com el senador Bernie Sanders i les congressistes Alexandria Ocasio-Cortez, Ilham Omar i Rashida Tlaib, volen assegurar-se que tira endavant, i per això reclamen que es voti de manera conjunta amb el paquet d'infraestructures, tal com s'havia acordat a l'estiu.

Però en els últims dies els demòcrates més conservadors han convençut la portaveu de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, perquè accedeixi a tramitar els dos paquets per separat –al contrari del que havia anunciat ella mateixa fa unes setmanes–, i Pelosi ha previst la votació del paquet d'infraestructures, per si sol, per a aquest dijous. Això, malgrat les amenaces del bloc progressista del seu propi partit, que adverteix que està disposat a votar en contra del paquet de Biden per a les infraestructures si el paquet social –batejat com el "de reconciliació" o també "reconstruir millor" (buid back better Act)– no tira endavant.

"Aquestes lleis avancen juntes o no avancen gens", amenaçava clarament un altre congressista demòcrata de la branca progressista, Chuy Garcia. Sanders també s'hi afegia: "La llei d'infraestructures no s'ha d'aprovar sense la llei de reconciliació de 3,5 bilions. Aquest és l'acord que es va fer i és l'acord que s'ha de respectar. Les infraestructures físiques són importants, però les necessitats de les famílies treballadores i el combat contra el canvi climàtic ho és més", deia el senador a Twitter.

El mateix expresident Barack Obama ha hagut de sortir en les últimes hores a la llum pública per intentar convèncer els demòcrates més conservadors per arribar a un acord. En una entrevista televisiva, Obama es va centrar, de fet, en un dels punts que resulten més conflictius per a aquesta branca conservadora, que és la necessitat d'incrementar els impostos als més rics per poder sufragar aquesta enorme inversió pública en matèria social i climàtica. Obama ha volgut deixar clar que els bilionaris nord-americans "es poden permetre pagar una mica més". "Ens ho podem permetre, jo mateix em poso en aquesta categoria ara, i crec que dir que és molt dur per als bilionaris pagar una mica més d'impostos perquè una mare soltera rebi una ajuda per a la cura dels fills o perquè puguem assegurar-nos que les nostres comunitats no queden inundades per incendis i inundacions i que fem alguna cosa respecte al canvi climàtic per a les futures generacions és un argument que és insostenible", ha dit.

Però mentre les dues propostes estrella del govern Biden se sotmeten a un test crucial al Congrés, una altra amenaça plana sobre la Casa Blanca, la d'un nou tancament de govern. Aquesta mitjanit expira el termini per aprovar la llei de continuïtat del pressupost públic, que si no tira endavant suposaria la suspensió de sou als treballadors de l'administració. Pelosi va anunciar dimecres que s'havia arribat a un acord amb els republicans per salvar aquest obstacle, però ha sigut a costa de votar per separat la llei que permet elevar el sostre de deute de l'administració, a la qual els republicans ja han dit que votaran en contra. Aquesta segona llei, que si no tira endavant també forçarà el tancament del govern, té un termini una mica més llarg, fins al 18 d'octubre: és tot el marge que tenen ara els dos grans partits nord-americans per arribar a un acord que eviti un nou tancament del govern.

stats